Békebeli kifli
sponsored links
Amikor megláttam a kenyeres csoportban azokat a csinos kifliket, amelyeket már többen el is készítettek, tudtam, hogy mindenképpen ki kell próbálnom. Irázi Vikitõl származik a recept, bár csak fél adag tésztából sütöttem õket, így is 8 termetes péksütim lett. Isteni finom, kívül ropogós, belül puha. Még pár cserepem is sikerült, ami eddig még sohasem :-) Köszönöm a remek receptet!
Hozzávalók 8 nagyobb kiflihez:
Kovászhoz:
*15 dkg liszt
*2,5 dkg friss élesztõ
*1,5 dl víz
*1 ek olaj
Másnap:
*az egész kovász
*60 dkg liszt
*2 kk só
*2,5 dl víz
*1 ek olaj
*2,5 dkg margarin
Este a kovászhoz a lisztet egy kelesztõ tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztõt, hozzáadjuk a langyos vizet, az olajat és jól összekavarjuk a masszát. (Nekem elég lágy volt, fakanállal dolgoztam.) A konyhapulton hagyjuk lefedve.
Másnap az egész kovászhoz adjuk a lisztet, a sót, a vizet és az olajat, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva 30 percet kelesztjük.
A tésztát lazán átgyúrjuk.
Ismét letakarva 30 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát megközelítõleg egyforma 8 részre osztjuk. Gombócokat formázunk belõlük.
Letakarva 15 percet hagyjuk pihenni.
Egyenként 2-3 mm vastagra és vízcsepp alakúra elnyújtjuk.
Feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk. Érdemes a kifli közepére esõ hajtás végét alulra fordítani.
Sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól kicsit távolabb.
Ott még letakarva hagyjuk kb. 1 órát kelni. Közben bemelegítjük a sütõt, aminek az aljába vízzel teli lábaskát állítunk.
A kifliket lekenjük tejjel és közéjük vizet spricelünk.
Elõmelegített sütõben 10 percet 200 fokon, majd 180 fokra mérsékelve további 15 percet sütjük légkeveréssel.
A sütõbõl kivéve még lespricceljük vízzel.
Rácson hagyjuk kihûlni.