Békebeli kenyér

2014-07-13

sponsored links


Nem tudok jobb nevet kitalálni neki, hiszen az íze annyira hasonlít arra a kemencés kenyérre, amit gyerekkoromban hozott a nagymamám a péktõl. Ropogós héj, gyönyörû lyukacsos bélzet, a kovászos kenyérre jellemzõ alig-alig savanykás íz. 
A sütés elõtt 24 órával kivettem a 10 napja hûtõben alvó kovászomat. 100 g kovászhoz adtam 50 g kenyérliszttel, 50 g tk. rozsliszttel és 100 g langyos vizet. Alaposan elkevertem, az edényt lefedtem és a konyhapulton hagytam. Néhány óra elteltével lett 300 g gyönyörû, aktív kovászom.
Ezzel a kovásszal készítettem este egy öregtésztát:

Kovászos öregtészta:
  • 500 g BL 80 liszt
  • 250 g kovász
  • kb. 2 dl víz
Tálba mértem a lisztet, hozzáadtam a kovászt (a maradék ötven grammot megint megetettem 50 g liszttel és 50 g vízzel), és annyi vizet adtam hozzá, amennyivel egy közepesen kemény tésztát tudtam összeállítani.
Betettem egy nagy, fedeles kelesztõtálba és másnap reggelig a konyhapulton hagytam.

Reggel összeállítottam a kenyértésztát:
  • 500 g BL 80 kenyérliszt
  • 250 g kovászos öregtészta
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • kb. 2,5 dl víz
Tálba szitáltam a lisztet, hozzáadtam a kovászt, az olajat, a sót és 2,5 dl vizet. Kézzel dagasztani kezdtem. Amikor a tészta összeállt egy gombóccá, kitettem a deszkára és kb. 15 perc alatt szép fényes, sima felületû tésztát dagasztottam. Ha a tészta ragad a dagasztás második felében, akkor kevés lisztet kell még hozzáadni, ha a tészta kemény, szakadozott felületû, nehezen gyúrható, akkor kevés folyadékkal kell segíteni.
Amikor a tészta már nem ragadt sem a kezemhez, sem a deszkához kelesztõtálba tettem és 45 percre magára hagytam. 
Ezután óvatosan enyhén lisztezett deszkára fordítottam és hajtogattam. A tészta felsõ szélét visszahajtottam a közepéig, majd az alsó szélét is a közepéig, ezután 90 fokkal elfordítottam, és a hajtogatást megismételtem. A tésztát megfordítottam, kissé aláliszteztem és a kelesztõtálat ráborítottam. Még 35-40 percig kelni hagytam.
Ezután óvatosan megfordítottam, a kezemmel ujjnyi vastagra nyomkodtam, ügyelve, hogy ne szakadjon meg. Tele volt gyönyörû hólyagokkal. 
Jobb és bal szélérõl is kb. negyed részét visszahajtottam, lenyomkodtam, majd fentrõl középig, azután lentrõl középig feltekertem. Minden tekerés után a tésztát jól lenyomkodtam. Végül kettéhajtottam, a szélét összenyomkodtam és kilisztezett hosszú kelesztõkosárba tettem, fejjel lefelé.
Kb. 2-2,5 órát kelt szobahõmérsékleten egy fóliával letakarva. Akkor jó a kelesztés, ha a tészta felülete a kelesztõkosárban megszakad.
Bekapcsoltam a sütõt, gõzös funkcióra, 230 fokra. Betoltam egy sütõlemezt is, hogy jól átforrósodjon.
hagyományos sütõ aljába még egy fém edényt is be kell készíteni, amibe a sütés kezdetekor 2 dl forró vizet kell önteni, a megfelelõ gõzösítés érdekében.
A megkelt tésztát óvatosan a forró sütõlemezre fordítottam, egy éles pengével az egyik oldalát hosszában, a másik oldalát keresztben több helyen bemetszettem.
A sütõ ajtaját gyorsan becsuktam és a gõzt a sütõtérbe engedtem.
A kenyér 45 perc alatt sült gyönyörû pirosra. 
Amikor készen lett, az alja megkopogtatva mély, kongó hangot adott a sütõt elzártam, az ajtaját fakanállal kitámasztottam és a kenyeret még 10 percig a sütõben hagytam.
Ezután tettem rácsra és permeteztem le kevés hideg vízzel.
























Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/07/bekebeli...

sponsored links

Keres?s