Békebeli almás pite
sponsored links
Biztos sokan emlékeztek, hogy édesanyátok, vagy nagymamátok almás pitéje mennyire isteni volt. Remélhetõleg bennetek is hasonló emlékeket fog felidézni ez a süti, mint bennem. Mese almás néven is ismert, rendkívül omlós és finom tésztájú, fahéjas reszelt almával töltött pite. Amibe ezúttal csempésztem egy kis tököt is. Ennek elsõdleges oka a szokásos heti játékunk volt, ugyanis erre a hétre a tök, alma, tejföl trió jutott. Mivel készültem mással is, így ezt a sütit elõlegként megkapjátok tõlem már ma.
5 évesem kedvenc sütije. Bár nagyjából mindent imád, ami almás, de ezt valami irdatlan módon képes pusztítani. Tegnap du. készült egy tepsivel, és már alig van belõle, mert reggelire is ezt kért. Nem fojtogatós a tésztája, hanem olyan morzsálódós, és tényleg isteni! A receptet közel 3 éve kaptam Marcsikától egy babás fórumon, és azóta se változtattam rajta semmit. Illetve most igen. Ugyanis elrejtettem az almák közé egy kevés reszelt tököt is. Szuper, mert a töknek önmagában ugyebár semmi íze, így a legkisebb esély sincs rá, hogy feltûnjön a családnak.
Hozávalók
Tészta
50 dkg liszt
15 dkg zsir vagy margarin
20 dkg cukor
2 tojás
1 cs. sütöpor
1 kis tejföl/kefír
Töltelék
6-7 szép nagy alma
pici tök fele
(reszelve 20 dkg volt az enyém)
fél citrom leve
~ 5 ek cukor
~ 1,5 tk fahéj
zsemlemorzsa
Az almát megpucoljuk, és nagy lyukú reszelõn lereszeljük. A tökkel is ezt tesszük. Pici, zsenge tököt válasszunk, de használhatunk cukkinit is. A magokat szedjük ki, a többit pedig reszeljük le. A mennyiség mindegy, ránk van bízva, de el is hagyhatjuk. A reszelt almát és tököt megcsurgatjuk a citromlével, megszórjuk ízlés szerint cukorral (nekem 5 ek ment rá, de függ az alma édességétõl), és fahéjjal. Alaposan összekeverjük, és félretesszük.
A tésztához a lisztet a cukorral és a sütõporral elkeverjük, majd a vajat alaposan hozzámorzsoljuk. Amíg egy szép morzsakupacot nem kapunk. Ezután mehet bele a tojás és a tejföl. Összegyúrjuk a tésztát, és 2 egyenlõ részre osztjuk. Mindkettõt lisztezett munkalapon ugyanakkorára kinyújtjuk, mint a tepsink (32 x 24 cm). A tepsit kibéleljük sütõpapírral. Az egyik tésztát óvatosan belefektetjük, eligazítjuk, és megszórjuk kb. 1 ek zsemlemorzsával. Ez idõ alatt a töltelékünk jó sok levet kieresztett. Az almát és tököt a 2 kezünk közé fogva kiemeljük, picit még nyomunk rajta, hogy ne csöpögjön, majd rátesszük a tésztára. Az összes tölteléket használjuk fel. Szépen elegyengetjük a tésztánk tetején, végül befedjük a másik tésztával. Picit megszurkáljuk késsel, vagy villával. 180 fokos sütõbe toljuk, és kb. 45 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Hagyjuk hûlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk. A siker garantált lesz!
Ha tetszett, megoszthatod!
Facebook-on megtalálsz ITT?
Mese almás
A legfinomabb almás pite
Forró almás pite
DIY ? Csináld magad! ? VIII. rész ? A ?mekis? pite
5 évesem kedvenc sütije. Bár nagyjából mindent imád, ami almás, de ezt valami irdatlan módon képes pusztítani. Tegnap du. készült egy tepsivel, és már alig van belõle, mert reggelire is ezt kért. Nem fojtogatós a tésztája, hanem olyan morzsálódós, és tényleg isteni! A receptet közel 3 éve kaptam Marcsikától egy babás fórumon, és azóta se változtattam rajta semmit. Illetve most igen. Ugyanis elrejtettem az almák közé egy kevés reszelt tököt is. Szuper, mert a töknek önmagában ugyebár semmi íze, így a legkisebb esély sincs rá, hogy feltûnjön a családnak.
Hozávalók
Tészta
50 dkg liszt
15 dkg zsir vagy margarin
20 dkg cukor
2 tojás
1 cs. sütöpor
1 kis tejföl/kefír
Töltelék
6-7 szép nagy alma
pici tök fele
(reszelve 20 dkg volt az enyém)
fél citrom leve
~ 5 ek cukor
~ 1,5 tk fahéj
zsemlemorzsa
Az almát megpucoljuk, és nagy lyukú reszelõn lereszeljük. A tökkel is ezt tesszük. Pici, zsenge tököt válasszunk, de használhatunk cukkinit is. A magokat szedjük ki, a többit pedig reszeljük le. A mennyiség mindegy, ránk van bízva, de el is hagyhatjuk. A reszelt almát és tököt megcsurgatjuk a citromlével, megszórjuk ízlés szerint cukorral (nekem 5 ek ment rá, de függ az alma édességétõl), és fahéjjal. Alaposan összekeverjük, és félretesszük.
A tésztához a lisztet a cukorral és a sütõporral elkeverjük, majd a vajat alaposan hozzámorzsoljuk. Amíg egy szép morzsakupacot nem kapunk. Ezután mehet bele a tojás és a tejföl. Összegyúrjuk a tésztát, és 2 egyenlõ részre osztjuk. Mindkettõt lisztezett munkalapon ugyanakkorára kinyújtjuk, mint a tepsink (32 x 24 cm). A tepsit kibéleljük sütõpapírral. Az egyik tésztát óvatosan belefektetjük, eligazítjuk, és megszórjuk kb. 1 ek zsemlemorzsával. Ez idõ alatt a töltelékünk jó sok levet kieresztett. Az almát és tököt a 2 kezünk közé fogva kiemeljük, picit még nyomunk rajta, hogy ne csöpögjön, majd rátesszük a tésztára. Az összes tölteléket használjuk fel. Szépen elegyengetjük a tésztánk tetején, végül befedjük a másik tésztával. Picit megszurkáljuk késsel, vagy villával. 180 fokos sütõbe toljuk, és kb. 45 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Hagyjuk hûlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk. A siker garantált lesz!
Ha tetszett, megoszthatod!
Facebook-on megtalálsz ITT?
Hasonló bejegyzések:
Mese almás
A legfinomabb almás pite
Forró almás pite
DIY ? Csináld magad! ? VIII. rész ? A ?mekis? pite