Bécsi szelet vagy rántott hús bécsi módra
sponsored links
Honnan is ered a bécsi szelet, amely vitathatatlanul az osztrák konyha szimbóluma?????
Állítólag úgy került Ausztriába, hogy a XIX. század közepén Itáliában háborúskodó Joseph Radetzky marsall Milánó megszállása közben észrevette, hogy arrafelé zsemlemorzsával borított hússzeleteket sütnek ki. S ha már Észak-Itáliát nem tudta megszerezni a kétfejû sasnak, hadizsákmányként legalább a receptet hazavitte. Már ezért az egyetlen tettéért megérdemelte, hogy Johann Strauss megírja tisztelgésként a Radetzky-marsot. A bécsi szeletnek tehát milánói rokonai is vannak - õket costoletta milanese vagy piccata név alatt futtatják -, de Milánóba állítólag a spanyolok vitték, akik a móroktól tanulták, õk viszont a Bizáncot elfoglaló törököktõl lesték el. Egy közepes európai dinasztiának nincs ilyen bonyolult családfája.
De ha már ilyen kozmopolita múltja van, akkor mitõl bécsi a bécsi szelet? A labancok pontos kritériumok alapján készítik el ezt a fogást, s eme kritériumok leglényegesebbje a húsra vonatkozik: igazi Wiener Schnitzel kizárólag borjúhúsból készülhet, és azon belül is csak borjúdióból, amely a fiatal jószág legízletesebb és legpuhább darabjai közé tartozik.
Amennyiben a rántott hús sertésbõl, csirkébõl vagy urambocsá' pulykából készül, akkor az Bécsben már nem neveztetik ...