Bécsi stílusú sütemények - viennoiseries: croissant, csokoládés párna, fahéjas csiga, csokoládés fonat és társai
sponsored links
Nem mindenki olyan szerencsés, hogy megfordult már életében Párizsban, de aki igen, nem hiszem, hogy kihagyta volna, hogy egy eredeti francia pékségben, vagy kávézóban ne kóstolta volna a fent nevezett finomságok egyikét.
Azok, akiknek még nem volt szerencséje "helyben" megízlelni ezeket a méltán világhírre szert tett finom péksüteményeket, nem feltétlen, hogy ki kell maradniuk az élménybõl. Vonatkozik ez azokra is, akik hazatérve otthonukba is természetes vágyakozással tekintenek az elé, hogy mondjuk a helyi, sarki pékségben, vagy kávézóban szert tehessenek egy-egy ilyen finomságra.
A francia pékek által 1800-as években kikísérletezett, bécsi stílusú süteménynek - viennoiserie-ként elnevezett hajtogatott, vajas péksüteménye a legnépszerûbb a kategóriájában, így megérdemli a "védelmet" és a nyílt szót.
Tudjuk, nem könnyû a helyzet, hiszen valljuk be, a tömegcikként, szinte bárhol kapható croissantok legtöbbségének nincs köze az eredetihez.
Én már csak tudom, hiszen én azon kevesek közé tartozom, akik ez oknál fogva készítenek hagyományos croissant:
Töltött croissant variációk
Croissant by Michel Roux - könyvajánló
Úgy vagyok ezzel, mint a kenyérsütéssel, ha nem kapok olyat, amilyet elvárok, akkor megsütöm ...