Bécsi reggelik

2011-10-30

sponsored links


"Magyarok! Ha Bécsben jártok, üljetek be egy jó kávéházba, nézzetek körül, aztán nézzetek magatokba, hová is tértek haza."

Bejegyzés egy bécsi szálloda vendégkönyvében, 1999
 
Hol reggelizzen az ember, ha egy zimankós õszi reggelen Bécsbe veti a sorsa és nem akar élelmes szláv barátaival késhegyre menõ küzdelmet folytatni a szálloda büféasztalának utolsó szelet felvágottjáért?
 
Hát persze, hogy kávéházban. Bár egy átlagos bécsi kávéház a nap bármely szakában konstans és magas színvonalú kulturális élményben részesíti a betérõt, de egy szombat délelõtt - jó, reggel 10 óra tájban - a kelet-európai utazót olyan erõvel taszíthatja mellbe ez a lényétõl tõsgyökeresen idegen, a hamisítatlan, dekadens wienizmus, hogy szinte fáj.
 
Mert mit tud egy bécsi kávéház, amit egy budapesti nem?
 
Elsõ sorban a tradíciót, a folytonosságot. Míg Budapesten kávéházban reggelizni (ebédelni/vacsorázni) egyértelmûen divat, Bécsben életforma, egy sajátos évszázados polgári-kulturális tradíció része. Kávéházba nem a kávéért jár az ember, hanem azért, hogy ott legyen - egészen pontosan ott legyen el. Ez az ellevés egy csésze melanzs szürcsölésével kezdõdik, folytatódik a kedvenc sajtótermék(ek) átböngészésével, egy pohár száraz fehér borral majd esetleg egy zónaétellel, mindezek mellett ...

Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/10/30/be...

sponsored links

Keres?s