Bécsi cseresznyés pite
sponsored links
Miért bécsi ez a cseresznyés pite? Nem tudom, ahogy azt sem, honnan származik a recept.
A napokban kerestem a dobozaimban, mikor ráleltem a megsárgult papírra.
Gyermekírással jegyeztem fel a hozzávalókat....valamikor.
Volt még cseresznye, így pont idõben találtam meg.
Bár úgy gondolom más gyümölccsel is remek lehet (pl. meggyel), csak akkor át kell nevezni :).
Vasárnap a Fiamat vártam vele az osztályelvonulásról.
Izgatott voltam.
Ránéztem a cetlire és már ütöttem is fel a tojásokat.
Külön-külön.
A sárgákhoz adtam a porcukrot, de csak 7 dkg volt a zacskóban.
Gondoltam kiegészítem a házi vaníliás cukrommal.
Csak kevéskét akartam hozzáadni, de meglódult.
Pár dekával több lett, de végül is nem rontott rajta :)
Pár dekával több lett, de végül is nem rontott rajta :)
Bekapcsoltam a gépet, bekapcsoltam a sütõt és kikészítettem a kapcsos tortasütõt, meg bele a papírt.
Nyúltam a vajért a hûtõbe, nézem az elmosódott írást, mennyi is kell bele...nos akkor látom,
hogy nincs is benne. Se vaj, se olaj.
Ekkor már mosolyogtam magamon, mondtam is, nyugi, minden rendben :)
Felvertem a habot, bele pici sót és a külön kimért cukrot, minden rendben.
Közben a házi tojások sárgája szépen kifehéredett, jelezve, hogy könnyû habbá vált.
A cseresznyét már elõtte kimagoztam, így minden egy helyen volt, hogy összeállítsam a süteményt.
A sütõ forró, a sütõformába beleszabva a sütõpapír, a gyümölcs kézközelben, a kétféle felvert tojás szintén.
A sárgább habhoz adom a fehérhab 1/3-át, szépen belekeverem, látom, hihetetlen könnyû...
jó lesz ez... gondolom, majd hozzáadom a többit, szépen beleforgatom, óvatosan ne törjem,
légies, majd el repül az egész.
Már nyúlok a cseresznyéért, amikor a kezem megáll a levegõben...na de liszt sem kell bele?
teszem fel magamnak a költõi kérdést, de a választ is tudom....
teszem fel magamnak a költõi kérdést, de a választ is tudom....
Lesz, ami lesz, a liszt utoljára kerül hozzá.
Szépen óvatosan, lassan, türelemmel, mosolyogva forgattam hozzá többszörire, mind a 20 dkg lisztet.
Végül a teljes massza felét, a sütõformába raktam, rá a fele cseresznyét,
majd a másik fele masszát és a másik fele cseresznyét.
Sütõbe dugtam. Tudtam, hogy hosszú idõ alatt fog átsülni. 40 percre állítottam a 170 fokos sütõ óráját.
Bécsi cseresznyés pite
Hozzávalók
eredeti recept
5 db tojás
5 ek víz
20 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
20 dkg magozott cseresznye
az én változatom
5 db tojás szétválaszva
5 ek forró víz (emlékeztem, hogy Édesanyámnak volt ilyen forró vizes piskótája)
7 dkg porcukor
15 dkg házi vaníliáscukor (ebbõl 4 dkg-t a fehérjéhez tettem)
pici só
20 dkg finomliszt
50 dkg magozott cseresznye
tálaláshoz
pár szem nyers cseresznye
A munka menetét már leírtam, újra röviden:
- tojásokat szétválasztottam
- sárgákat felvertem a kétféle cukorral, majd kanalanként belecsorgattam a forró vizet, közben a gép járt
- fehérjéket félig felvertem, majd hozzáadtam a pici sót meg a 4 dkg cukrot és kemény habbá vertem
- a sárga masszához kevertem az 1/3-ad fehér tojáshabot
- hozzákevertem a többi fehér habot
-hozzákevertem, többszörire, az átszitált lisztet
- felét formába raktam
- rá a fele cseresznyét
- rá a többi masszát
-rárakosgattam a maradék cseresznyét
- 170 fokos sütõben 40 percet sütöttem, tûpróbával ellenõriztem, hogy átsült.
Nem nehezíti zsiradék és az átszitált, a végén hozzáadott liszt is légiesebbé tette.
Csütörtök, péntek, nem lesz áram nálunk, így türelmet kérek a válaszra váróktól :)
Köszönöm.