Báránygombóc leves spenóttal - Ciorbã cu peri?oare de miel ?i spanac
sponsored links
Hozzávalók
6 személyre: 70-80 dkg bárány oldalas(hasi résszel együtt) vagy 50 dkg lapocka
csonttal, 3 sárgarépa, 1 szárzeller, 2 kisebb hagyma, 2 cikk fokhagyma, 5 dkg szemes bors, 1 evõkanál házi ételízesítõ, rizs, 2 marék spenót, 1 tojás, zsemlemorzsa, olaj, só, bors, 10 db.
Elkészítése: A bárány oldalast megmossuk, amennyire lehet a húst levágjuk a csontokról és a hasi résszel együtt félretesszük. Ha lapockát használunk, kicsontoljuk. A csontokat hideg vízben fõni tesszük, hozzáadunk 1 egészben hagyott hagymát, a fokhagymát, a szemes borst meg az ételízesítõt és lassú tûzön alaplevet fõzünk. A bárányhúst ledaráljuk, hozzáadjuk a megmaradt és apróra vágott hagymát, a tojást, 1-2 evõkanál zsemlemorzsát, sózzuk, borsózzuk, összedolgozzuk, majd hûtõbe tesszük. Az alaplevet leszûrjük. A megpucolt sárgarépát félbe, majd szeletekre vágjuk, kevés olajon pár percig dinszteljük, majd felöntjük az alaplével és közepes lángon fõzzük. 8-10 perc után hozzáadjuk a 2 cm-es darabokra vágott szárzellert, a megmosott rizst és a masszából apróra formázott gombócokat. Mikor a húsgombócok feljöttek a leves tetejére, hozzáadjuk a megmosott spenótot és további 5 percig fõzzük.
Ciorbã cu peri?oare de miel ?i spanac
Ingrediente pentru 6 persoane: 700-800 g costi?ã de miel împreunã cu carnea de pe burtã sau 500 g spatã de miel cu os, 3 morcovi, 1 tulpinã apio, 2 cepe mici, 2 cã?ei usturoi,
50 g orez, 250 g spanac proaspãt, 1 ou, pesmet, ulei, sare, piper mãcinat, 10 boabe piper, 1 lingurã amestec de zarzavat cu sare, zeamã de lãmâie.
Prepararea: Se spalã carnea de miel, se dezoseazã, iar oasele se pun la fiert în apã rece. Se adaugã amestecul de zarzavat cu sare, boabele de piper, 1 ceapã ?i usturoiul, se fierbe o supã de oase, la foc moderat. Carnea de miel se dã prin ma?ina de tocat, se adaugã ceapa mãrun?itã, oul, 1-2 linguri pesmet, se asezoneazã cu sare ?i piper. Se amestecã compozi?ia, se acoperã ?i se pune la rece. Zarzavaturile se spalã, morcovii ?i tulpina apio se taie rondele. Morcovii se înãbu?ã în pu?in ulei, se toarnã supa de oase strecuratã, se fierbe 8-10 minute la foc moderat. Se adaugã rondelele de apio, orezul spãlat ?i peri?oarele mici fãcute din compozi?ia de carne. Se fierbe în continuare la foc moderat, iar când peri?oarele se ridicã la suprafa?a ciorbei, se adaugã spanacul spãlat. Se mai fierbe cca. 5 minute, apoi se potrive?te gustul cu zeamã de lãmâie ?i se ia deoparte.