Bárányborda sok magvas polenta koronggal, baconos-zöldbab raguval

2012-06-30

sponsored links


- Nos, tehát halljuk.
A feleségem átkarolt gömbölyû két karjával. A kékpettyes fehér ruha szárai visszahulltak a vállára.
Rettentõen megijedtem: ez az öröm valami nagy csapás lesz rám nézve.
- Megkapja Verát a nyárra.
- Micsodát?
- Verát. Nem emlékszik az öreg Verára?
- Hogyne emlékezném.
Ez a Vera egy régi családi bútor volt. Apámat térdein ringatta. Engem nem, mert akkor térdei már nagyon gyengék voltak. Hajdanában a leghíresebb szakácsné volt a túl a dunai vármegyékben s az úri famíliák kölcsön szokták adni egymásnak, nagy ünnepi ebédek alkalmára. Öt vármegye nemes családjainak ösmerte a történetét, - már, mint azokat a történeteket, melyeket a tûzhely körül és a cselédszobákban szoktak tárgyalni.
Nagyapámnál kezdte, apámnál öregedett meg, nálam lett hivatva fõnixként hamvaiból újra föltámadni, ezt azonban nem cselekedte meg. De minden esztendõben feljött házamhoz két-három hónapra, a gyerekek mellé s örökké veszekedett a pesti szakácsnéval, a kinél mindent jobban akart tudni. A kitûnõ szakácsné-hire megmaradt.
Ez mint egy babona fûzõdött hozzá.
- Minek jön fel a Vera? Takarítani?
- Ez semmi. Ezért nem volna érdemes felhozatni.
Fõzni fog, s maga itthon ebédel és vacsorál. No, úgy-e kedves meglepetés?

(Rákosi Viktor - Sipulusz humoreszkjei)

HOZZÁVALÓK 4 fõre:
0,80 bárányborda
só, bors, rozmaring
olíva olaj (sütéshez)

ragu:
0,20 bacon szalonna
0,40 zöldbab
1 db kápia paprika (vékony csíkra vágva)
2-3 gerezd fokhagyma ...

Folytats a blogon ... usubufood.blogspot.com/2012/06/barany...

sponsored links

Keres?s