BÉLSZÍN CSÍKOK DIÓVAL ÉS GRÁNÁTALMÁVAL
sponsored links
Érdekes és finom kaját készítettem. Már egy ideje összeállt a fejemben, de most jött el az ideje az elkészítésének. Nagyon pipa voltam magamra, mert elcsesztem a rizst. Ritkán bénázom, de ha igen, akkor nagyot. Perzsa rizs lett volna a köret, amit annak rendje és módja szerint el is készítettem, csak nem tudtam kifordítani az edénybõl. Ennek a rizsnek az a lényege, hogy egy edény aljára teszünk egy sáfrányos joghurtos keveréket, amire rámegy a fõtt basmati rizs, majd lefedve, szépen megkaramellízáljuk ezt a sáfrányos egyveleget, amikor elkészül, tálra borítjuk. Ekkor egy barnás ropogós réteg vonja be, az edény alakját felvett rizst. Nos, nekem minden stimmelt, csak ez a pirult réteg-ami a lényeg- a fazék alján maradt. Nem kicsit voltam ideges, de azért megettük így is, látványra nem volt szép, viszont az ízek ott voltak.
Hozzávalók
30 dkg érlelt bélszín
10 dkg dióbél
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gránátalma
1 babérlevél
1/2 k.k. chili pehely
1 e.k. étolaj
5 dkg kockázott bacon
1 k.k. rozmaring
2 gerezd fokhagyma
1/2 k.k. római kömény
1,5 dl gránátalma melasz
1 k.k. dijoni mustár
1,5 dl víz
1 k.k. étkezési keményítõ
só
bors
1,5 e.k. méz
1/2 narancs reszelt héja
1 marék friss petrezselyem
perzsa rizs
1 bögre basmati rizs
sós víz a kifõzéshez
2 e.k. vaj
2 e.k. joghurt
1 csipet sáfrány
1 csipet só
bélszín csíkok dióval és gránátalmával |
Elkészítés
Az érett bélszínt vagdosd vékony csíkokra.
A hagymát aprítsd apróra.
A bacont 1 kanál olajjal tegyed egy tapadásmentes nagyobb serpenyõbe.
Amikor kisült a zsírja, mehet rá a hagyma, amikor üveges a hagyma, jöhet a durvára vágott dió, a babér, a chili pehely és a római kömény.
1-2 perc pirítás után mehet rá a hús és a fokhagma.
A húst is pirítsd át minden oldaltól, majd zúdítsd rá a gránátalma melaszt.
(az én melaszom most nagyon sûrû, ezért kellett hígítanom legalább 1,5 dl vízzel)
Forgasd át, hagyjad rotyogni és sûrûsödni, de közben tedd hozzá a mustárt és a mézet, reszeld rá a narancshéjat.
A vizet keverd el a keményítõvel és húzd fel vele az ételt.
Amikor felforrt, tekerj rá friss borsot és sózd meg, majd zárd el a tüzet alatta.
A gránátalmát vágd félbe és ütögesd az ételbe az egyik fél gránátalmát.
A rizs elkészítését leírom, hátha valaki sikerrel fog járni.
A basmati rizst fõzd majdnem készre sós vízben.
Szûrd le.
Egy vastag talpú edény aljába tegyél vajat, keverd el a joghurttal és a sáfránnyal.
Borítsd rá a leszûrt rizst.
Egy konyharuhába bugyoláld bele az edény tetejét, majd zárd le vele a rizses fazekat.
A tüzet gyújtsd meg alatta és kis lángon hagyd, hogy ropogósra megpiruljon az alja. Ez legalább fél óra, de óvatosan, nehogy odaégjen. Aztán, egyben ki kéne borítani egy tálra és nagyon szépnek kéne lennie.
Amennyiben sikerült a rizs, akkor természetesen külön tálald, ha úgy jártál, mint én, halmozd a tányérra, majd merj rá a diós raguból. Gazdagon szórd meg petrezselyemmel és gránátalmával.
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog