Burgonyás, tökmagos pogácsa
sponsored links
A tökféléknek általában a kabaktermését fogyasztjuk, de a magjuk is értékes csemege.
Nyersen, pirítva vagy (mértékletesen) sózva közvetlenül is fogyasztható, de a legkülönfélébb ételek kiegészítõje lehet. Krémlevesekbe betétként, saláták, péksütemények, müzlik gazdagítására is használható
Hozzávalók:
? 18 dkg fõtt, áttört, kihûlt burgonya
? 35 dkg g liszt
? 35 dkg g hideg vaj
? 2 db tojássárgája
? 10 g só
? 40 g élesztõ
? 2 dkg kristálycukor, 3 ek tökmag darálva
1 ek tökmag egészben a díszítéshez
A kenéshez:
? 1 db tojás
Elkészítés:
Sós vízben héjában fõzd meg a burgonyát, hideg vízben hagyd kihûlni. Pucold meg és törd át burgonyanyomón. Ne legyen darabos.
A többi hozzávalót tedd egy tálba úgy, hogy a só ne érintkezzen az élesztõvel. Add hozzá a kihûlt burgonyát és dolgozd össze szép simára. Jó, alaposan dolgozd össze, ne csak addig amíg a tészta összeáll.
Tedd egy edénybe, takard le és hûtõszekrényben minimum 1 órát pihentesd, de lehet egy éjszaka is.
1 óra múlva:
Lisztezett felületen nyújts ki kb 1 cm vastagra, éles késsel csíkozd be a tetejét, kend le felvert tojással, és szórd meg az egész tökmaggal.
190 fokos elõmelegített sütõben 15 perc alatt szép, aranysárágra sülnek.
Fantasztikus illatok, lágy, puha tészta, fenséges íz és zamat.
Nyersen, pirítva vagy (mértékletesen) sózva közvetlenül is fogyasztható, de a legkülönfélébb ételek kiegészítõje lehet. Krémlevesekbe betétként, saláták, péksütemények, müzlik gazdagítására is használható
Hozzávalók:
? 18 dkg fõtt, áttört, kihûlt burgonya
? 35 dkg g liszt
? 35 dkg g hideg vaj
? 2 db tojássárgája
? 10 g só
? 40 g élesztõ
? 2 dkg kristálycukor, 3 ek tökmag darálva
1 ek tökmag egészben a díszítéshez
A kenéshez:
? 1 db tojás
Elkészítés:
Sós vízben héjában fõzd meg a burgonyát, hideg vízben hagyd kihûlni. Pucold meg és törd át burgonyanyomón. Ne legyen darabos.
A többi hozzávalót tedd egy tálba úgy, hogy a só ne érintkezzen az élesztõvel. Add hozzá a kihûlt burgonyát és dolgozd össze szép simára. Jó, alaposan dolgozd össze, ne csak addig amíg a tészta összeáll.
Tedd egy edénybe, takard le és hûtõszekrényben minimum 1 órát pihentesd, de lehet egy éjszaka is.
1 óra múlva:
Lisztezett felületen nyújts ki kb 1 cm vastagra, éles késsel csíkozd be a tetejét, kend le felvert tojással, és szórd meg az egész tökmaggal.
190 fokos elõmelegített sütõben 15 perc alatt szép, aranysárágra sülnek.
Fantasztikus illatok, lágy, puha tészta, fenséges íz és zamat.