Burgonyás pogácsa Márti nénitõl :)
sponsored links
Márti nénit nem ismerem személyesen, de mikor feltettem ide a Burgonyás pogácsa receptem egy hozzászólóként megosztotta velünk az Õ által használt pogireceptet. :) Azóta folyamatosan terveztem kipróbálni. Most elkészítettem. Frissen nagyon finom! Nekem kicsit sótlan volt a tészta, így még kb. ugyanannyi sót adtam hozzá. Kedves Márti néni, ha olvasol még: köszönöm szépen a recepted!! :)
Hozzávalók:
- 20 dkg. krumpli (nálam egy nagyobb krumpli pont annyi volt)
- 15 dkg. margarin - az eredeti receptben 10 dkg. zsír (én zsírt használtam)
- 40 dkg. liszt
- 2 dkg. élesztõ
- 1 tojás
- 1 kk. só (nálam kb. 2 kk.)
- pici õrölt bors
- kb. 1 ek. tejföl az összeállításhoz, ha szükséges
- +1 tojás a lekenéshez.
Elkészítés:
A krumplit fõzzük meg enyhén sós vízben, majd még forrón törjük át.
Az élesztõt kevés tejben (kb. 1 dl.) csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a sót, a borsot, a felfuttatott élesztõt, a tojást, a hidegre hûtött krumplit és összegyúrjuk.
Ha szükséges, tejfölt adjunk hozzá - nem mindig kell, a krumplitól függ.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt, kinyújtjuk, tojással lekenjük (lehet rá reszelt sajtot hinteni), szaggatjuk.
10 percet pihentessük még a tepsiben, majd a 200 C fokosra elõmelegített sütõben megsütjük.