Burgonyás lángos
sponsored links
Abszolút maradékhasznosítás: volt a hûtõben két tojásfehérje, és burgonyapüré-maradék elõzõ napról.
Hozzávalók 6 nagyobbacska lángoshoz:
40 dkg liszt
20 dkg krumplipüré-maradék
2 tojásfehérje
1 dl langyos víz
2 dkg élesztõ (friss)
1 mokkáskanál kristálycukor
1 csapott teáskanál só
Az élesztõt elkevertem a vízben a cukorral. A lisztet a sóval, aztán hozzáadtam minden mást is, és robotgéppel alaposan kidagasztattam. Letakartam a tálat és hagytam duplájára kelni, majd gombócoltam, és az olajjal megkent konyhapulton hagytam kelni még 20 percig a tésztát. (Lángostésztát soha ne lisztezzünk, mert az olajban mikor sül, megég a tésztáról leváló liszt és nem lesz jó íze a kész lángosnak, illetve nem fogjuk tudni mégegyszer felhasználni az olajat sütéshez.)
A gombócokat kihúzogattam kör alakra és bõ, forró olajban megsütöttem. Ha azt akarjuk, hogy a lángosunk közepe ropogós legyen, csináljunk bele szándékosan 3-4 kisebb lyukat az ujjunkkal, mintha kiszakadt volna a tészta.
Tökéletes nagyon vékonyra nyújtva, sima serpenyõben megsütve, amolyan tortilla-féle kenyérnek is.