Burgonyás-kakukkfüves partikenyér
sponsored links
Hozzávalók 3 kenyérhez:
- 15 dkg burgonya (tisztítva mérve)
- só
- 1,5 dl tej
- 1 evõkanál porcukor
- 2 dkg friss élesztõ
- 45 dkg liszt
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfû
- 6 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- A burgonyát kockákra vágtam, és enyhén sós vízben puhára fõztem.
- Leszûrtem, áttörtem, és hagytam kihûlni.
- A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a porcukrot, belemorzsoltam és hagytam felfutni az élesztõt.
- A lisztet tálas mixer edényébe szitáltam, elkevertem benne 1 teáskanál sót és a kakukkfüvet.
- Hozzáadtam az olvasztott vajat, a tojássárgáját, az élesztõs tejet, a krumplit, és szép, fényes, egynemû tésztává dagasztottam.
- Letakarva hagytam a duplájára kelni.
- Lisztezett deszkán finoman átgyúrtam, és 3 egyforma részre osztottam.
- Mindegyikbõl a sütõformánál kicsit rövidebb rudat sodortam, mindhármat a formákba csúsztattam.
- A sütõcsövek végeit lezártam, és a tésztát 1 órán át pihentettem.
- A formákat akkora tepsibe tettem, amekkorába pontosan, inkább kicsit szorosan beleférnek ? így az esetlegesen túlkelõ tészta nem tudja lenyomni a formáról a tetõt.
- A kenyereket elõmelegített, 180 fokos sütõben 45-50 perc alatt készre sütöttem.
- A sütõbõl kivéve eltávolítottam a sütõcsövekrõl a tetõket, pár perc múlva kicsúsztattam a péksüteményeket a formákból, és hagytam teljesen kihûlni.
- A forma tapadásmentes, nem kell olajozni, szépen kicsúsztatható belõle a kenyér, ami a sütõcsõben tárolva hosszabb ideig megõrzi az állagát és a frissességét.
A csillag, szív és virág alakú sütõformát a Cookorinál tudjátok beszerezni, a receptet pedig megtaláljátok a Kifõztük gasztromagazin júniusi számában.