Burgonyás fánk
sponsored links
Minden évben legalább egyszer sütök fánkot. De most még nagyobb lelkesedéssel tettem ezt, mert Emma is megkóstolhatta. Eléggé cukor ellenes vagyok, vagyis legalább minimalizálom, de ez nem csak Emmánál van így. Lassan szigorítani kell nálunk is, mert az ünnepekkel bizony felszaladt az a bizonyos két-három kiló. Mi lekvárral, Emma meg fahéjas porcukorral ette. Olyan kis büszke vagyok rá. Már egy jó hete ugyanazt eszi ebédre amit mi. Most például fehérbab leves volt, amirõl nem is gondoltam, hogy ízleni fog neki. Nagy tányérral betörült, uzsonnára meg jöhetett a fánk.
Burgonyás fánk
Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg rétes liszt
20 dkg fõtt, tört burgonya
50 ml langyos tej
2,5 dkg friss élesztõ
3 tojás
10 dkg olvasztott vaj
1 evõkanál cukor
1 kávéskanál só
sütéshez:
1 liter olaj
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a burgonyát, az olvasztott vajat és a sót. A cukrot és az élesztõt langyos tejbe elkeverjük, majd a kimért alapanyagokhoz adjuk. Könnyû, kissé ragacsos tésztát dagasztunk belõle. Lisztezett kelesztõtálba tesszük, lefedve, szobahõmérsékleten 1 órát pihentetjük. A nyújtódeszkát megszórjuk liszttel, ráhelyezzük a megkelt tésztát, majd gyúrás nélkül kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagságúra, majd kiszaggatjuk. Lehet sima egyszerû fánkokat, vagy lyukacsosakat is készíthetünk.
175 fokos forró olajba tesszük és kb. 3-3 perc alatt mindkét oldalát megsütjük, majd papírtörlõre szedjük. Lekvárral, fahéjas porcukorral, de csokiba mártva is kínálhatjuk.
Burgonyás fánk
Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg rétes liszt
20 dkg fõtt, tört burgonya
50 ml langyos tej
2,5 dkg friss élesztõ
3 tojás
10 dkg olvasztott vaj
1 evõkanál cukor
1 kávéskanál só
sütéshez:
1 liter olaj
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a burgonyát, az olvasztott vajat és a sót. A cukrot és az élesztõt langyos tejbe elkeverjük, majd a kimért alapanyagokhoz adjuk. Könnyû, kissé ragacsos tésztát dagasztunk belõle. Lisztezett kelesztõtálba tesszük, lefedve, szobahõmérsékleten 1 órát pihentetjük. A nyújtódeszkát megszórjuk liszttel, ráhelyezzük a megkelt tésztát, majd gyúrás nélkül kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagságúra, majd kiszaggatjuk. Lehet sima egyszerû fánkokat, vagy lyukacsosakat is készíthetünk.
175 fokos forró olajba tesszük és kb. 3-3 perc alatt mindkét oldalát megsütjük, majd papírtörlõre szedjük. Lekvárral, fahéjas porcukorral, de csokiba mártva is kínálhatjuk.