Burgonyás cipó recept
sponsored links
A burgonyával történõ házasításnál szebbet, jobbat nem igen lehet elképzelni. Szaftosabbá, nyirkosabbá, édesebbé, színesebbé teszi a kenyértésztát (és az életet). Napokkal megnöveli eltarthatóságát, stabilizálja állagát, nem engedi morzsálódni.
Hatását tovább fokozhatjuk, ha nyersen tesszük a tésztába. A reszelt, nyers krumpli megõrzi identitását, nem olvad bele a tésztába, érezni minden harapással a jelenlétét. Emellett hozza magával a fõtt krumpli elõnyeit is, hiszen a sütési idõ végére megfõ õ maga is. Megfõ úgy, hogy a fõzõvízbe nem enged kioldódni értékes ízanyagaiból egy grammot sem. Merthogy nincs fõzõvíz. Csak a tönkölytészta ölelése.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a 4 db. 20 dkg-os kenyérhez
- 5 g élesztõ
- 40 dkg TBL70 tönköly fehérliszt
- 3 dl víz
- 9 g só
- 15 dkg burgonya
Praktikák
Tönkölybúza helyett használhatunk fehér kenyérlisztet (BL80) is. Lassabban fog dolgozni a tészta. Egy órát tegyünk rá az elõtészta kelesztési idejére.
Alacsony víztartalmú burgonyát használjunk. Az újburgonya nem jó erre a célra. Kedvencem a Pannónia.
Fokozhatjuk az ízélményt egy evõkanál friss, vágott rozmaringlevél hozzáadásával.
A gözös sütõtérnek köszönheti a kéreg ropogós állagát. Kis edényben tegyünk a sütõ aljára 3 dl vizet. Mire megsül a kenyér, el is forr mind.
Elkészítés
- Állítsuk össze az elõtésztát: a lisztet keverjük ki a vízben oldott sóval és élesztõvel. Hûtõszekrényben, légmentesen lezárva érleljük a masszát 14 órán keresztül.
- 1 óra szobahõmérsékleten történõ akklimatizálódás után egy perces dagasztással eresszük le a felfúvódott tésztát.
- 20-22 ?-on, légmentesen lezárva tovább kelesztjük, egy órán át.
- Átforgatjuk a tésztát.
- 90 perc elteltével gyúrjuk bele a reszelt krumplit.
- Lisztes deszkán, spaklival átforgatjuk néhányszor. Nagyon ragad, kézzel ne nagyon nyúljunk hozzá. Célunk, hogy forgolódás közben felvegyen egy marék lisztet. Ezzel beállítjuk az állagát, és formázhatóvá tesszük a tésztát.
- Közben elõmelegítjük a sütõt 200 ?-ra.
- 20 perc múlva 4 felé vágjuk a tésztát. Erõsen lisztezett felületen cipókká formázzuk õket.
- Sütõpapírral takart sütõlapon bevetjük a sütõbe.
- 30 perc leteltével kivesszük, és rácsos felületre borítjuk. Csak kihûlve szeljük fel.