Burgonyatorták füstölt sajttal, mángolddal és rukolával
sponsored links
Az anyósom rengetegszer készít ilyen sütõben sült köreteket, amikhez a megmaradt fõtt zöldségeket használja fel, amik magukban már nem elegendõek egy embernek sem, kidobni meg nem dobunk ki semmit. Ma én épp ehhez az ételhez fõztem ki a zöldségeket, tehát kicsit eltér az õ verzióitól.
Nagyon mutatós, nagyon finom. Akár magában, akár köretként is hasznosulhat, és a mángold valamint rucola helyett, amit én használtam, mehet bele bátran bármilyen más zöld is, pl az éppen a slágerlistákat vezetõ medvehagyma is.
Én még mindig mángolddal fõzök, itt annak van most szezonja, illetve kiegészítettem rukolával a belevalót, így benne és alatta is az van. Füstölt sajttal igazán finom, de bármilyen más sajt is használható hozzá.
Hozzávalók:
500 g burgonya
350 g mángold és rukola vegyesen
(vagy spenót, medvehagyma, friss hagyma, amit éppen találunk a kertben vagy a piacon)
1 cikk fokhagyma
1 tojás
olvadós sajt
só, bors, õrölt szerecsendió
extra szûz olivaolaj
kevés tej
kevés kenyérmorzsa, vaj a formákhoz
mák a díszítéshez
A burgonyát sós vízben, egészben feltesszük fõzni. A mángoldot és rucolát megtisztítjuk, majd serpenyõben kevés olajon a fokhagymával megfuttatjuk, fonnyasztjuk. Ha ez megvan, durvára vágjuk és egy tálba halmozzuk.
A sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
Ezalatt a krumpli is megfõ, meghámozzuk, és a zöldséghez törjük. Kevés tejjel krémesre keverjük, ízesítjük sóval, borssal és frissen õrölt szerecsendióval.
A tojást kissé felverjük és a zöldséges masszához keverjük.
A kis formákat vajjal kikenjük, kenyérmorzsával megszórjuk. A sajtot felkockázzuk. A masszával félig megtöltjük a kikent formákat, nekem 6 formára volt elég a töltelék. Mindegyikbe belenyomunk 2-3 sajtkockát, feltöltjük ismét a krumplis masszával, és az elõmelegített sütõbe toljuk õket kb 30 percre, vagy amíg nem lesznek kellemesen barnák.
Kicsit kihûtjük õket.
Tálaláshoz rucolaágyon datolyaparadicsommal dekorált tányérre helyeztem õket, rájuk csorgattam kevés olivaolajat és megszórtam õket kevés mákkal.
Nagyon nyami!
Megéri kipróbálni. Természetesen nem szükséges ilyen pici formákba helyezni õket. Ha gyorsan akarunk egy finom köretet vagy egyszerû finomságot, egy formába is halmozhatjuk a tölteléket. Fantáziánknak és lehetõségeinknek mérten bármilyen formában elkészíthetjük.