Burgonyafõzelék
sponsored links
Sokszor kérdés, hogy mi kerüljön a fõzelékbe, ha a szakács ki akarja belõle hagyni a tejtermékeket. Rengeteg válasz lehet rá. Akkor is, ha az ember vegán, akkor is ha tejtermék allergia az oka, hogy kerüli a tejfölt és a tejszínt.
Sûríthetünk összetört burgonyával, keményítõvel, liszttel stb.
A konyhánkban leggyakrabban magtejföllel szoktam a fõzelékeket készíteni, mivel azok teszik a legfinomabbakká, és sokszor az íze sem tér el a hagyományostól.
Pl. a székelykáposztába, finomfõzelékbe, gombapörköltbe a kesudió tejfölt belefõzve kevés ember mondja meg, hogy bocit nem látott az étel. Valójában ezeken a helyeken már írtam részletesen errõl.
Így voltak a többiek ezzel a krumplifõzelékkel is. Csak épp napraforgó magból készült a tejföl, mert kesudió nem volt otthon. Persze az az egyik legfinomabb, de legdrágább összetevõ is ebbõl a szempontból.
Hozzávalók:
8-10 db közepes burgonya
1 fej vöröshagyma (kihagyható)
1 marék olajos mag
2-3 ek tk liszt ...