Burgonyafánk
sponsored links
Régóta ki akartam próbálni ezt a finomságot. Lehet édességként fogyasztani porcukorral, esetleg lekvárral, de lehet köret is, mondjuk valamilyen sült mellé egy kis szósz kíséretében. Én édességként fogyasztottam most.
Tekintettel arra, hogy ma Nõnap van, ezzel a szív formára szaggatott burgonyafánkkal kívánok minden kedves nõnek Boldog Nõnapot.
Hozzávalók:
25 dkg fõtt krumpli
25 dkg finomliszt
2 tojássárga
2,5 dkg élesztõ
1 teáskanál cukor
kevés tej
só
étolaj
Elkészítése:
A krumplit megfõzzük, majd krumplinyomón áttörjük, esetleg lereszeljük, vagy villával összetörjük. Minél finomabbra sikerül, annál finomabb lesz a végeredmény is.
Az élesztõt kevés langyos tejben, amiben a cukrot elkevertük felfuttatjuk, majd a kihûlt, áttört krumplival a sóval, a tojássárgával alaposan összekeverjük, dagasztjuk. A tej mennyiségét elõre nehéz megmondani, apránként adagoljuk hozzá dagasztás közben. A cél, hogy egy könnyû kelt tésztát kapjunk. A dagasztást addig folytatjuk, amíg szép sima, hólyagos lesz a tészta, a vége felé egy evõkanál olajat is beledolgozunk.
A kész tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd tetszõleges méretû pogácsákat szaggatunk belõle és lisztezett deszkán konyharuhával letakarva egy órán keresztül pihentetjük.
Egy óra elteltével a rendkívül finom, puha, könnyed, már-már légies pogácsákat bõ forró olajban aranybarnára sütjük, majd frissen fogyasztjuk.
Ehetjük édességként, de hús mellé is kiváló köret.