Burgonya, lila burgonya
sponsored links
A piacon sétálva és szemrevételezve az árusok termékeit mindig feltûnik az a bizonyos burgonya, melynek számos nevét használjuk; többek közt krumpli, kolompér, pityóka. A piacon mindig csak burgi van, de sosem tudjuk, hogy milyen fajtáját is vásároljuk meg. A nagy áruházakban már kicsivel szerencsésebbek lehetünk, mivel itt már csoportosítva vannak aszerint, hogy mire is szeretnénk felhasználni (van salátás, sütéses, nem-szétfövõ, stb).
Nézzük mit is tudunk a burgonyáról általánosságban:
Peru és Chile hegyvidékes részeirõl származik, Európába az 1540-es években került be. Keményítõben gazdag, a gumójáért termesztik. Sok vitamint (A,B,C,K) és ásványi anyagokat tartalmaz.
Gyógyító hatásai is vannak, a nyers burgonyaszeletek tisztítják és lágyítják a bõrt; reszelve enyhíti a szem körüli duzzanatokat és hûsíti a leégett bõrt.
Hûvös helyen tárolva sokáig eláll. Felhasználása sokrétû: leves, fõzelék, saláta, sütve vagy tészták készítésénél használják.
A piacokon kétféle "burgival" találkozhatunk: a sárga és piros színûvel - ám nem csak ez a kettõ létezik, van pl lila burgonya is. Sõt van egy családi vállalkozás, mely erre a lila burgonyára ...