Bulguros, narancsos lencsesaláta

2017-12-31

sponsored links

Utolsópillanatos szilveszteri recept. Most készült el, és nagyon finom, a bõrös sült karajhoz készítettem. Hátha még valaki kedvet kap hozzá.



Hozzávalók 6 fõre:
35 dkg lencse
15 dkg bulgur
5 dkg mazsola
1 közepes fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 csillagánizs
3 narancs: 2 egészben, egynek csak a leve
só, frissen õrölt bors
1 mokkáskanál köménymag, 1 teáskanál fekete szezámmag, 3 szem szegfûbors mozsárban összetörve
1 evõkanál méz
kb. 4 evõkanál olívaolaj
2 evõkanál balzsamecet
1 evõkanál szójaszósz
1 evõkanál almaecet
friss petrezselyemzöld vagy menta

A lencsét alaposan átmostam, majd föltettem kb. 2,5-szeres, vagyis nem túl sok vízben fõni. Közben két narancsot felkarikáztam, és kevés olívaolajon karamellizálódásig sütöttem, a megfordítás után rácsurgattam a mézet, majd még egyszer átfordítottam, s kicsit még sütöttem, hogy a méz is karamellizálódjon kissé. Aztán kiszedtem a szeleteket egy tányérra, és kevés vízzel fölszedtem a serpenyõben a leragadt pörzsanyagokat, aztán beletettem a félkarikákra vágott lilahagymát is, és az apróra kockázott fokhagymát is, Egészen addig hagytam rotyogni, míg lefõtt róla a lé, majd felöntöttem az egy narancs levével, beletettem a fûszereket is, 1-2 percig hagytam fõni, aztán lezártam a lángot alatta.  (A csillagánizs-darabot eltávolítottam belõle, nehogy valaki ráharapjon.)
Amint a lencse is elkészült, azt is lezártam, és hagytam kihûlni. 
Forraltam 2 dl vizet, beletettem a bulgurt, lezártam a lángot alatta és lefedve hagytam 15 percig. Végül vegyítettem a lilahagymás narancsos részt a lencsével (a fõzõvizet is hozzáadva), és hozzákevertem a kis falatokra vágott karamellizált narancsdarabokat is, és a bulgurt is. 




Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemzölddel vagy mentával vagy mindkettõvel, és locsoljuk még meg olívaolajjal, ne sajnáljuk.
Tipp: az arányokon lehet változtatni, készíthetõ fele-fele arányban is a lencse a bulgurral, vagy nagyobb részt bulgurral, kevesebb lencsével. A végén mindenképp kóstoljuk, a jó édes-savanyú harmóniát úgy lehet beállítani. Alapvetõen ez egy édeskés saláta, tehát nem savanyú, mint a nálunk megszokott savanykásabb saláták, erre ügyeljünk. Kiválóan illik még hozzá az egyszerû sült alma, fõleg ha sertéssülttel kínáljuk.

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2017/12...

sponsored links

Keres?s