Bulgur sült fügével
sponsored links
Az utóbbi idõben annyira kijöttem a blogolásból, hogy hirtelen nem is igazán tudom, mit írjak, amivel közelebb kerülök a gúgl keresési és találati feltételeihez. Ha csak azt a történetet nem, ami még nyáron esett meg velem. Történt ugyanis az a nem túl gyakori eset, hogy egy úriember kölcsönrecepttel indult egy versenyen. Magyarul: lenyúlta az egyik receptemet, de nem sokat tökölt vele, úgy ahogy van, vitte egy az egyben. Változtatás nélkül. Aztán ezzel a lendülettel beküldte egy újság receptversenyére. Ott meg jól megbukott vele, a szerkesztõk ugyanis rutinból ellenõrzik a beérkezõ pályamûveket. Így jutott el hozzám a fõszerkesztõ, és lett a történetbõl egy 3 oldalas megjelenés a Blikk Extra Receptek októberi-novemberi számában. A lapok már az utcán vannak, a receptjeimmel együtt, és azonnal a 13. oldalról ugrok a világhírnév felé. Köszönettel tartozom annak a bátor férfinak, aki érdemesnek találta a receptemet arra, hogy versenybe szálljon vele. És bíztatom arra, hogy a jövõben bátran kísérletezzen sajáttal is, mert az esik a legjobban.
És itt is, még egyszer köszönöm Jásdi Beáta felelõs szerkesztõnek, hogy úgy gondolta, megmutat engem a világnak. Hálás vagyok érte!
Ez itt egy fügés desszert. Tüchtig kis darab a szezon végére.
Elõkészítés: 10 perc
Fõzési idõ: kb. 15 perc
Hozzávalók (2 fõre):
a sült fügéhez:
2 füge
1 ek. vaj megolvasztva
2 ? 3 tk. finomítatlan nádcukor
1 kicsi citrom leve vagy annak megfelelõ mennyiségû házi bodzaszörp
pörkölt pisztácia vagy szezámmag
a kókusztejes bulgurhoz:
10 ? 12 dkg bulgur
1 ek. olaj (napraforgó vagy repce)
2 dl sûrû, zsíros kókusztej
2 dl víz
1 ? 3 ek. finomítatlan nádcukor ízlés szerint
1 vaníliarúd
1 jó nagy csipet õrölt zöld kardamom
csipet só
1 ek. méz a csurgatáshoz
A bulgurt alaposan átmostam és hagytam lecsepegni. A sütõt elõmelegítettem 200 fokra. A vajat megolvasztottam, elkevertem a cukorral és a bodzaszörppel. A fügéket megmostam, szárazra töröltem, négy felé vágtam. Egy kisebb kerámiatálba tettem õket, bõségesen megkentem a vajas keverékkel a vágott felüket. Hagyjunk egy jó evõkanálnyit a vajas keverébõl, amivel a végén meglocsoljuk a fügét és a bulgurt. Nagyjából 10 perc alatt kissé ragacsos állagúra sütöttem õket. Kivettem a sütõbõl és hagytam kihûlni.
Amíg a fügék sültek, megfõztem a bulgurt. Felhevítettem egy lábast, beleöntöttem az olajat, majd pár percig pirítottam rajta a megmosott bulgurt. Alacsonyra vettem a lángot alatta, felöntöttem a kókusztejjel és a vízzel. Hozzáadtam egy csipet sót, a vaníliarúd magjait és a kikapart vaníliarudat is. Beledobtam egy egész szem megroppantott zöld kardamomot. A magokat nem szedtem ki a héjból. Ha valakinek ez nem annyira szimpatikus, a kis fekete magokat mozsárban finomra õrölheti. Hozzáadtam egy ek. nádcukrot. Aki édesebben szereti, adjon hozzá még. Fedõ alatt megfõztem, idõnként átkevertem. Ha nagyon beissza a folyadékot, a fõzési idõ vége felé pótoljuk egy kevés vízzel.
Amikor a bulgur megfõtt, tálba szedtem, rátettem a negyedelt sült fügéket és megszórtam a pisztáciával. Meglocsoltam a megmaradt vajas, bodzaszörpös keverékkel. Érdemes visszamelegíteni a füge sütésekor keletkezett szaftot is és azt is rácsurgatni a desszertre.
Facebook: Rizsázzunk!
Instagram: instagram.com/Rizsazzunk_blog/
Sült füge vaníliás-mézes joghurttal
Sült túrótorta karamellizált cukorral
Sült karfiolkrémleves kókusztejjel és citrommal
Csilis gyömbéres sült sütõtökös spagetti
És itt is, még egyszer köszönöm Jásdi Beáta felelõs szerkesztõnek, hogy úgy gondolta, megmutat engem a világnak. Hálás vagyok érte!
Ez itt egy fügés desszert. Tüchtig kis darab a szezon végére.
Elõkészítés: 10 perc
Fõzési idõ: kb. 15 perc
Hozzávalók (2 fõre):
a sült fügéhez:
2 füge
1 ek. vaj megolvasztva
2 ? 3 tk. finomítatlan nádcukor
1 kicsi citrom leve vagy annak megfelelõ mennyiségû házi bodzaszörp
pörkölt pisztácia vagy szezámmag
a kókusztejes bulgurhoz:
10 ? 12 dkg bulgur
1 ek. olaj (napraforgó vagy repce)
2 dl sûrû, zsíros kókusztej
2 dl víz
1 ? 3 ek. finomítatlan nádcukor ízlés szerint
1 vaníliarúd
1 jó nagy csipet õrölt zöld kardamom
csipet só
1 ek. méz a csurgatáshoz
A bulgurt alaposan átmostam és hagytam lecsepegni. A sütõt elõmelegítettem 200 fokra. A vajat megolvasztottam, elkevertem a cukorral és a bodzaszörppel. A fügéket megmostam, szárazra töröltem, négy felé vágtam. Egy kisebb kerámiatálba tettem õket, bõségesen megkentem a vajas keverékkel a vágott felüket. Hagyjunk egy jó evõkanálnyit a vajas keverébõl, amivel a végén meglocsoljuk a fügét és a bulgurt. Nagyjából 10 perc alatt kissé ragacsos állagúra sütöttem õket. Kivettem a sütõbõl és hagytam kihûlni.
Amíg a fügék sültek, megfõztem a bulgurt. Felhevítettem egy lábast, beleöntöttem az olajat, majd pár percig pirítottam rajta a megmosott bulgurt. Alacsonyra vettem a lángot alatta, felöntöttem a kókusztejjel és a vízzel. Hozzáadtam egy csipet sót, a vaníliarúd magjait és a kikapart vaníliarudat is. Beledobtam egy egész szem megroppantott zöld kardamomot. A magokat nem szedtem ki a héjból. Ha valakinek ez nem annyira szimpatikus, a kis fekete magokat mozsárban finomra õrölheti. Hozzáadtam egy ek. nádcukrot. Aki édesebben szereti, adjon hozzá még. Fedõ alatt megfõztem, idõnként átkevertem. Ha nagyon beissza a folyadékot, a fõzési idõ vége felé pótoljuk egy kevés vízzel.
Amikor a bulgur megfõtt, tálba szedtem, rátettem a negyedelt sült fügéket és megszórtam a pisztáciával. Meglocsoltam a megmaradt vajas, bodzaszörpös keverékkel. Érdemes visszamelegíteni a füge sütésekor keletkezett szaftot is és azt is rácsurgatni a desszertre.
Facebook: Rizsázzunk!
Instagram: instagram.com/Rizsazzunk_blog/
Innen is szemezgethettek
Sült füge vaníliás-mézes joghurttal
Sült túrótorta karamellizált cukorral
Sült karfiolkrémleves kókusztejjel és citrommal
Csilis gyömbéres sült sütõtökös spagetti