Bukta bécsi módra vaníliaöntettel

2013-02-27

sponsored links


Nos, a hideg téli esték átvészelésének egyik segédeszköze a forró kelt tészta, így nálunk ebben az idõszakban nem ritkán kerül asztalra ilyesmi, minap például lekváros bukta. Persze itt is muszáj volt új receptúrát kipróbálni, ami persze Jan Hedhtõl való. A tésztája nagyobb arányban tartalmaz vajat és tojást, valamint nemiképp bonyolultabb is, mint a magyar szakácskönyvekben fellelhetõ receptek, viszont szerintem mindenképp megéri kipróbálni, mert fantasztikusan finom és másnap is igen jó.

Szóval, elõször is 65 gr tejben feloldottam 15 gr élesztõt, majd ezt 100 gr liszttel dagasztottam nagyjából 10 percig. Lefedve 30 percig hagytam kelni a tésztát. Közben az öntethez felforraltam fél liter tejet, majd egy felhasított vaníliarúddal hagytam összeérni.

A tésztához ezek után hozzátettem még 80 gr cukrot, 10 gr sót, 2 tojássárgáját és 4 tojást, 200 gr szobahõmérsékletû vajat, valamint 400 gr lisztet és jó alaposan kidagasztottam. Egy óra kelesztés után átgyúrtam, majd egy olajozott mûanyag tálban lefedve másnapig a hûtõbe került további - lassú - kelésre.

Az öntethez 6 tojássárgáját kikevertem 120 gr cukorral, majd hozzáöntöttem a vaníliás tejet (a vaníliarúd kihalászása után), majd ...

Folytats a blogon ... lucillasut.blogspot.com/2013/02/bukta...

sponsored links

Keres?s