Bujdosó pogácsa

2014-02-13

sponsored links

Finom kelt tésztás pogácsát hoztam, nálunk leginkább egy-két csésze meleg teával kísérve fogy, nagyon szeretjük. A receptet valamikor régen kaptam a sógornõm édesanyjától, Marika nénitõl, azóta is rendületlenül sütöm a családnak. A receptet azzal az útmutatóval kaptam, hogy mindenképpen nagy pogácsákat süssek ebbõl a tésztából, amolyan vajas pogácsa méretûeket. Nem is szoktam elaprózni, legalább 6 centi átmérõjû kiszúrót használok. Finom, amolyan békebeli pogácsa, megtaláljátok a Kifõztük Magazin februári számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 1 evõkanál porcukor
  • 5 dkg élesztõ
  • 2 dl tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 1 kg liszt
  • 1 evõkanál só
  • 50 dkg vaj

a tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag



  • A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a porcukrot, belemorzsoltam az élesztõt és hagytam felfutni.
  • A tejfölben elkevertem a tojássárgákat, majd az átszitált liszttel, a sóval, a vajjal és a felfutott élesztõs tejjel együtt egynemû tésztává dagasztottam.
  • Meleg helyen hagytam a duplájára kelni.
  • Lisztezett deszkán elnyújtottam, és hajtogattam: a tészta felsõ harmadát középre, erre rá az alsó harmadot, majd balról egy harmad és végül jobbról egy harmad tésztát.
  • Fél órán át hagytam újra kelni, majd ismét nyújtottam és megismételtem a hajtogatást.
  • Összesen háromszor hajtogattam, végül 2-2,5 centi vastagra nyújtottam, tetejét kés fokával berácsoztam.
  • 6 centi átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszúrtam, sütõpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • A pogácsák tetejét megkentem enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmaggal és elõmelegített, 180 fokos sütõben jó félóra alatt készre sütöttem.



Folytats a blogon ... hankka.blogspot.com/2014/02/bujdoso-p...

sponsored links

Keres?s