Bujdosó pogácsa
sponsored links
Finom kelt tésztás pogácsát hoztam, nálunk leginkább egy-két csésze meleg teával kísérve fogy, nagyon szeretjük. A receptet valamikor régen kaptam a sógornõm édesanyjától, Marika nénitõl, azóta is rendületlenül sütöm a családnak. A receptet azzal az útmutatóval kaptam, hogy mindenképpen nagy pogácsákat süssek ebbõl a tésztából, amolyan vajas pogácsa méretûeket. Nem is szoktam elaprózni, legalább 6 centi átmérõjû kiszúrót használok. Finom, amolyan békebeli pogácsa, megtaláljátok a Kifõztük Magazin februári számában is. Sok sikert hozzá!
Hozzávalók:
- 4 dl tej
- 1 evõkanál porcukor
- 5 dkg élesztõ
- 2 dl tejföl
- 3 tojássárgája
- 1 kg liszt
- 1 evõkanál só
- 50 dkg vaj
a tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
- A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a porcukrot, belemorzsoltam az élesztõt és hagytam felfutni.
- A tejfölben elkevertem a tojássárgákat, majd az átszitált liszttel, a sóval, a vajjal és a felfutott élesztõs tejjel együtt egynemû tésztává dagasztottam.
- Meleg helyen hagytam a duplájára kelni.
- Lisztezett deszkán elnyújtottam, és hajtogattam: a tészta felsõ harmadát középre, erre rá az alsó harmadot, majd balról egy harmad és végül jobbról egy harmad tésztát.
- Fél órán át hagytam újra kelni, majd ismét nyújtottam és megismételtem a hajtogatást.
- Összesen háromszor hajtogattam, végül 2-2,5 centi vastagra nyújtottam, tetejét kés fokával berácsoztam.
- 6 centi átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszúrtam, sütõpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
- A pogácsák tetejét megkentem enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmaggal és elõmelegített, 180 fokos sütõben jó félóra alatt készre sütöttem.