Bubble-Top Brioches
sponsored links
A muffin formába nem csak muffint lehet ám sütni, hanem sok minden mást is. Akár reggelire valamilyen édes vagy sós tésztából készült keltet, amit csak megkenünk valamilyen lekvárral, vagy fûszervajjal és már lehet is enni. Az ötlet és a recept innen származik.
Kicsit érdekesnek találta, hogy 3 egész tojás kell bele, de több helyen is megnéztem és ezt a receptet használták, úgyhogy elhittem. Miután kisültek a kérge finom enyhén ropogós lett, belül lyukacsos. Másnapra, ha maradna tegyük egy pár percre mikróba, így igaz elveszíti a ropogósságát viszont nagyon finom foszlós lesz.
Bubble-Top Brioches
Hozzávalók:
1/4 csésze meleg víz (43-46°C)
1/4 csésze meleg tej (43-46°C)
2 tk. instant élesztõ
1 csésze tk. tönköly búzaliszt
1 csésze teljes kiõrlésû liszt
3/4 csésze BL55 fehér liszt
1 kk. só
3 nagy szoba-hõmérsékletû tojás
3 ek. cukor
12 ek. olvasztott vaj
Tetejére:
1 tojás
Elkészítés:
A vizet és a tejet öntsük össze és melegítsük fel. Tegyük bele az instant élesztõt és keverjük meg. Hagyjuk állni kb. 8 percig, amíg fel nem oldódik, idõnként megkevergetve.
Tegyük egy keverõtálba a folyadékot, a tetejére a kimért lisztet és a sót, majd dagasztógép segítségével kezdjük el összeállítani a tésztát. Amikor már egynemûvé vált, adjuk hozzá az egész tojásokat egyesével. Mindig akkor adjuk hozzá a következõt, amikor már jól beledolgozta. Ezután mehet hozzá a cukor, majd a vajat kanalanként tegyük hozzá. Itt is figyeljünk oda, hogy mindig bele legyen gyúrva az elõzõ kanál vaj. Kivajazott tálba tegyük és lefedve pihentessük kb. 1,5 órán keresztül. Félóránként gyúrjuk át. Ezután osszuk a tésztát 36 egyenlõ részre. Nah, itt már nem kell méricskélni, csináljunk golyókat tetszés szerint, nem is baj, ha nem egyforma.
Helyezzük el kivajazott muffin formába úgy, hogy egy helyre 3 golyó jusson. Nem baj, ha szorosan férnek el. Letakarva hagyjuk duplájára kelni. Ez kb. 50-60 perc. (Én ezt most kihagytam, mert ment a hûtõbe és másnap hideg sütõbe tettem be.)
A tetejét kenjük be a felvert tojással, majd elõmelegített 200°C-os sütõbe süssük kb. 20 percig, majd mielõtt kiemelnénk a briósokat hagyjuk hûlni a formába legalább 10 percig. Melegen tálaljuk!
Kicsit érdekesnek találta, hogy 3 egész tojás kell bele, de több helyen is megnéztem és ezt a receptet használták, úgyhogy elhittem. Miután kisültek a kérge finom enyhén ropogós lett, belül lyukacsos. Másnapra, ha maradna tegyük egy pár percre mikróba, így igaz elveszíti a ropogósságát viszont nagyon finom foszlós lesz.
Bubble-Top Brioches
Hozzávalók:
1/4 csésze meleg víz (43-46°C)
1/4 csésze meleg tej (43-46°C)
2 tk. instant élesztõ
1 csésze tk. tönköly búzaliszt
1 csésze teljes kiõrlésû liszt
3/4 csésze BL55 fehér liszt
1 kk. só
3 nagy szoba-hõmérsékletû tojás
3 ek. cukor
12 ek. olvasztott vaj
Tetejére:
1 tojás
Elkészítés:
A vizet és a tejet öntsük össze és melegítsük fel. Tegyük bele az instant élesztõt és keverjük meg. Hagyjuk állni kb. 8 percig, amíg fel nem oldódik, idõnként megkevergetve.
Tegyük egy keverõtálba a folyadékot, a tetejére a kimért lisztet és a sót, majd dagasztógép segítségével kezdjük el összeállítani a tésztát. Amikor már egynemûvé vált, adjuk hozzá az egész tojásokat egyesével. Mindig akkor adjuk hozzá a következõt, amikor már jól beledolgozta. Ezután mehet hozzá a cukor, majd a vajat kanalanként tegyük hozzá. Itt is figyeljünk oda, hogy mindig bele legyen gyúrva az elõzõ kanál vaj. Kivajazott tálba tegyük és lefedve pihentessük kb. 1,5 órán keresztül. Félóránként gyúrjuk át. Ezután osszuk a tésztát 36 egyenlõ részre. Nah, itt már nem kell méricskélni, csináljunk golyókat tetszés szerint, nem is baj, ha nem egyforma.
Helyezzük el kivajazott muffin formába úgy, hogy egy helyre 3 golyó jusson. Nem baj, ha szorosan férnek el. Letakarva hagyjuk duplájára kelni. Ez kb. 50-60 perc. (Én ezt most kihagytam, mert ment a hûtõbe és másnap hideg sütõbe tettem be.)
A tetejét kenjük be a felvert tojással, majd elõmelegített 200°C-os sütõbe süssük kb. 20 percig, majd mielõtt kiemelnénk a briósokat hagyjuk hûlni a formába legalább 10 percig. Melegen tálaljuk!