Brutál csokis pite - by Fördõs Zé
sponsored links
Születésnapra készült ez a finomság, Fördõs Zé ihlette. A csokis piték kategóriájában aranyérmes ez a süti. Nagyon csokis, éppen hogy édes, minden ünnepi asztal méltó dísze lehet
Hozzávalók a tésztához: 180 gr liszt, 50 gr porcukor, 1 csipet só, 95 gr hideg vaj, 45 ml tejföl, 1 tojás sárgája. A krémhez 450 ml 30 %-os tejszín, 400 gr jó minõségû étcsoki. A pite megkenéséhez 4 ek lekvár ( én most Kormin lekvárt használta az Õrségbõl, isteni) A tetejére pedig pirított kókuszcsipsz kerül, kb 1 marokkal. ( lehet készen kapni bioboltokban pirítva)
Elkészítése: kezdjük a tésztával. Az összes hozzávalót összegyúrjuk, a legjobb egy keverõgéppel megoldani, mert akkor nem melegszik fel a vaj a kezünktõl. Ezt követõen a tésztát folpackba burkoljuk és a hûtõben pihentetjük fél órát. A sütõt elõmelegítjük, és fogunk egy 23 cm-es pite tálat. A tésztát kinyújtjuk, belesimítjuk, a formába, eligazgatjuk, majd megszurkáljuk villával a tésztát. Alufóliát vagy sütõpapírt teszünk rá, és 500 gr babot öntünk még bele a formába. Ezt vaksütésnek hívják, ami majdnem mindenki elõtt ismert eljárás, arra szolgál, hogy a pitetészta ne púposodjon fel. 180 fokon 10 percig sütjük így, majd eltávolítva a babokat még 15 percig. Hagyjuk kihûlni a tésztát, eközben készítsük el a csokis krémet. Forraljuk fel a tejszínt és öntsük rá az összetördelt csokira. Természetesen nem árt, ha ehhez a mûvelethez egy tálat használunk.:) Alaposan keverjük ki, majd ezt is kicsit tegyük félre hûlni. Közben a tésztánk már annyira lehûlt, hogy megkenhetjük a lekvárral. Utána öntsük rá a csokis krémet, szórjuk rá a pirított kókuszcsipszet és tegyük hideg helyre amíg teljesen ki nem hûl.