Brownie mogyoróval és sült meggyel
sponsored links
Húsvét elõtt sokat töprengtem, hogy mit is süssek. Sok vendéget vártunk és mindenkinek a kedvében szerettem volna járni. Végül brownira esett a választásom. Két recept is volt, amivel már régóta kacérkodtam, az egyiket kedvenc szerzõm, Petrik Adrien A másik kert c. (recept itt 274. old.) könyvében találtam, a másikat, A két cica konyhája blog szerzõjének szakácskönyvében (itt) fedeztem fel. A választásom Petrik Adrien receptjére esett (valójában Nigella Lawson (itt) recept), amit egy kicsit ötvöztem az fentebb említett blogger receptjével.
A vörösborban sült meggyet már Bonbon Mániánál is olvastam (itt). Eredetileg Dalla Cucina receptje (itt)
Nagyon finom süti, nem éppen olcsó, viszont sok csoki és még ennél is több kalória van benne...
Hozzávalók:
- 37,5 dkg vaj
- 37,5 dkg magas kakaótartalmú fekete csoki
- 6 tojás
- 1 teás kan. vaníliaesszencia (nálam 1 mokkás kan. õrölt bourbon vanília)
- 50 dkg cukor
- 22, 5 dkg liszt
- csipet só
- kb. két marék pörkölt, sótlan mogyoró
- 5-6 ev. kan. vörösborban sült meggy
Készítés: A vajat összeolvasztom (víz-gõz fölött) a csokoládéval. Ha egy kicsit kihûlt, hozzákeverem a tojást, a vanília port, a cukrot,a lisztet és a sót. Végül beleteszem a mogyorót és a meggyet.
Egy tepsit (33x23x5 cm) kibélelek sütõpapírral, 180 fokra elõmelegített sütõben 40 perc alatt megsütöm.
Amikor kihûlt felszeletelem.
Sült meggy receptje: A két cica konyhája könyvben olvasható. (itt 220. old.)
Hozzávalók:
- 1 kg magozott meggy (nálam fagyasztott)
- 100 gr barna cukor
- fél teás kan. õrölt fahéj
- fél kávés kan. fehér bors
- 150 ml testes vörösbor
- 50 ml jó minõségû vörös bor
Készítés: A sütõt elõmelegítem 180 fokra. A meggyet sütõtálba terítem, megszórom cukorral, a fûszerekkel, ráöntöm a bort, az elõmelegített sütõbe teszem és 40-45 percig sütöm, míg a bor sziruppá sûrûsödik alatta.
(az eredeti recept 20 perc sülési idõt ajánl, de nekem hosszabb idõre volt szükségem) Végül üvegekbe teszem és szobahõn hagyom kihûlni, hûtõben tárolom.