Brokkolis-húsos palacsintagombócok

2017-07-06

sponsored links

A palacsinta bármilyen formában finom, akár édesen, akár sósan, akár egyszerûen, lekvárral vagy sajttal, akár valamilyen komplexebb krémmel, öntettel. Van, amikor gyorsan lezavarjuk, máskor meg rászánjuk az idõt. Nos, az alábbi recept is egy picivel idõigényesebb az egyszerû lekváros palacsintánál, de a végeredmény igazán megéri.



Brokkolis-húsos palacsintagombócok

Hozzávalók 4-5 személyre: 15 dkg liszt, késhegynyi só, ? mokkáskanál sütõpor, 2 tojás, kb. 5 dl tej, kevés olaj;
a töltelékhez: 40 dkg darált hús, 1 hagyma, 1 kisebb kápia paprika, 1 teáskanál pirospaprika, 50 dkg brokkoli, 1 tojás, 2-3 evõkanál zsemlemorzsa vagy zabpehely, só, bors, 2 teáskanál szárított oregánó, bor (elhagyható);
a mártáshoz: 7 dkg vaj, 3 evõkanál liszt, 5 dl tej, 10 + 5 dkg sajt, 2 evõkanál tejföl vagy joghurt, só, fehér bors, 1 teáskanál szerecsendió.

Elkészítése:  A palacsinta hozzávalóiból sima tésztát keverünk (legegyszerûbb a konyhai robot segítségével), majd enyhén olajozott serpenyõben 8-10 palacsintát sütünk belõle. A mártáshoz a vajból és a lisztbõl fehér rántást készítünk, felöntjük a hideg tejjel, belekeverjük a tejfölt, és állandóan keverve jól kiforraljuk. Sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük, valamint belekavarjuk a lereszelt 10 dkg sajtot. A töltelékhez megdinszteljük a finomra aprított hagymát, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikát is. Beletesszük a darált húst, és állandóan kavargatva fehéredésig pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd egy-egy kevés vizet vagy bort öntve alá, lefedve készre pároljuk, illetve végül zsírjára sütjük. A brokkolit sós vízben roppanósra fõzzük, leszûrjük, majd összeaprítjuk. A brokkolit összevegyítjük a húsraguval, hozzáadjuk a tojást, az oregánót meg a morzsát vagy zabpelyhet, és összekeverjük. Ha szükséges, utánaízesítünk. A palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, és nagyjából kerekre formázzuk õket. A mártást hõálló edénybe simítjuk (néhány kanálnyit meghagyunk belõle), belehelyezzük a palacsintagombócokat, a meghagyott mártást rákenjük a gombócok tetejére, és 20-25 percre a 200 fokra elõmelegített sütõbe toljuk. Végül a palacsintákra szórjuk a lereszelt többi sajtot, és még náhány percre visszatoljuk a sütõbe, hogy ráolvadjon. 

Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2017/07/b...

sponsored links

Keres?s