Brokkolikrémleves
sponsored links
A brokkolit már a rómaiak is ismerték, termesztették, elõször Dél-Európában terjedt el, innen került Észak-Európába és Amerikába. A brokkoli a karfiol rokona, de rózsái lényegesen lazábbak, az õszi-téli idõszak értékes zöldsége. Sok A-, B-és C-vitamint tartalmaz, gazdag ásványi sókban. Wokban sütve, párolva, levesnek egyaránt kitûnõ. A brokkolis Fettucine Alfredo csodás egytálétel.
Nálunk igen kedveltek a brokkoliból készített krémlevesek. Igen változatosan készíthetõk, attól függõen, milyen fûszerezést választunk. Ízesíthetõ lestyánnal, petrezselyemmel, szerecsendióval, gazdagítható tejszínnel, sûríthetõ tojássárgájával, széles a skála. Én minden krémlevest húsalaplébõl készítek, a sûrítés maga az összeturmixolt zöldség, tejszínt általában külön tálalok mellé. Betétként vagy/és pirított zöldséget, baconchipset, sült kolozsvári szalonnát, krutont (ropogós kenyérkockák) készítek hozzá, de megszórható száraz serpenyõben pirított mandulával, fenyõmaggal, esetleg dióval.
Hozzávalók: 1 nagyobb brokkoli, 1 l szárnyas alaplé, 1 hagyma, 1 cikk ...