Brokkoli-burgonya gratin medvehagymával fûszerezve
sponsored links
"A brokkoli a zöldségek királyi családjába tartozik."
A keresztes virágúakhoz tartozó brasicca-család tagja.
Rákellenes hatású (izotiocianát).
A benne található flavonoidok csökkentik a szív-, és érrendszeri betegségek elõfordulását, illetve a vérnyomást.
Gyulladásgátló és antioxidáns (indol-3 karbinol) alkotóelemeket tartalmaz, serkenti az immunrendszert, látásjavító (karotinoidok: lutein, zeaxantin).
Gazdag rostokban, vitaminokban (kiemelkedõ a C-vitamin - együk nyersen is- A-vitamin), ásványi anyagokban (K, Ca, Mg, P), kevés a szénhidráttartalma.
Aktiválja a szervezet méregtelenítõ enzimjeit (szulforafát, fitokemikália).
Szívbarát növény.
(Idézetek, a "Mit miért együnk" c. könyvbõl.)
A brokkoli feje = virág :) viszont ne csak a virágot fogyasszuk el, a szárnak és a leveleknek ugyanúgy magas a beltartalmi értéke.
Amennyiben nem akarjuk a körethez felhasználni, akkor tegyük félre a levesbe, illetve a szárát megszoktam tisztítani ...