Briós, az igazi
sponsored links
Ezen a poszton ülök már egy ideje, mert egyrészt kicsit bonyolultabb recept mint az átlag, másrészt már régen csináltam és fotóztam, és jegyzetek meg firkák alapján kellett felidéznem, hogy tulajdonképpen hogyan és mibõl is csináltam. Kövezzetek meg, de én nem tudom megjegyezni a recepteket, egyedül az amerikai palacsinta receptjét tudom fejbõl, de néha azt is elfelejtem. Ezért inkább jegyzetelek, meg firkálgatok, és gyakran a saját blogomon keresek vissza recepteket!
Na de itt ez a briós - a cukrásziskolám elsõ leckéje, amit itthon is megcsináltam, mert annyira tetszett a módszer. A magyar cukrászok nagyon kifinomult süteményeket készítettek mindig is, ezt a brióst is úgy találták ki, hogy kétféleképpen - fonással vagy csavarással lehessen megformázni, de olyan technikával (ami egyébként egyáltalán nem bonyolult), hogy otthon tuti ne találd ki és másolhasd le. Az "ez most hogy van?" helyett inkább megeszed. Gyerekkoromban rengeteg brióst faltam, anyukám egy ideig ezzel tömött, de aztán találkoztam a kakaós csigával, és a magában fogyasztott briós feledésbe is merült. Magában nem is annyira jó, inkább szendvicsként, sonkával, salátával, vékony szelet ementálival, paradicsommal enném most de húú de nagyon. De mivel ezt már nagyon régen fotóztam, helyette most csoroghat rá a nyálam. A recept 1 kg lisztre van írva, nyugodtan felezzétek, mert ebbõl kb. 30 briós lesz.
Briós/gyúrt élesztõs tészta (hozzávalók- kb. 30 db 5 dkg-os brióshoz):
1 kg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg margarin vagy vaj
5 dl tej
5 dkg élesztõ
5 db tojássárgája ...