Brindzás (juhtúrós) pogácsa
sponsored links
Az utóbbi idõk legjobb pogácsája :-)
Itt nálunk mindig lehet kapni házi brindzát, de aki nem jut hozzá vagy nem szereti jellegzetes ízét, nyugodtan próbálja ki juhtúróval!
Langymelegen egyszerûen ellenállhatatlan - de még másnap is nagyon finom!
Brindzás (juhtúrós) pogácsa
Elkészítési idõ: 1,5 óra dagasztás-kelesztés, 20 perc pihentetés, 25 perc sütés
Hozzávalók kb. 30 pogácsához (2 gáztepsi):
- 1,5 dl tej
- 1/2 dl olaj
- 1 tojás
- 35-40 dkg liszt
- 1 tk. só
- késhegynyi bors
- 15 dkg brindza (vagy juhtúró)
- 2,5 dkg élesztõ
- 1 tk. cukor
- 1 tojás
- 5 dkg tökmag durvára vágva (vagy sajt, szezámmag...)
A pogácsa alapanyagait felsorolás sorrendjében kenyérsütõ gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük (gép hiányában hagyományos kelt tésztát készítünk).
A lisztet kezdjük 35 dkg-nyival, ha nagyon lágy a tészta, fokozatosan adagoljuk hozzá a maradékot - a liszt mennyiségét a tojás nagysága és a brindza (juhtúró) zsírossága nagyban befolyásolja.
Ha megkelt a tészta, lisztezett munkalapra borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egyszer meghajtogatjuk: felsõ harmadát be középre, alsó harmadát fel középre. A tésztacsík bal szélét szintén be középre, végül a jobb szélét is be középre - egy dundi tésztacsomagot kapunk.
A hajtogatás el is hagyható, de akkor ne nyújtsuk túl vékonyra!
Pihentetés nélkül újra kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütõpapírral borított tepsire ültetjük õket egymástól viszonylag távol, össze ne nõjenek, majd hagyjuk pihenni langyos helyen 20 percig.
A sütõt melegítsük elõ 180 fokra (aljában lábaska vízzel), a pogácsák tetejét kenjük le felvert tojással, szórjuk meg a durvára vágott tökmaggal, és 20-25 perc alatt süssük aranyszínûre.