Borzas pogácsa

2017-12-29

sponsored links




 Minden egyes alkalommal tanulok valami új finomságot, amikor otthon vagyok. Anya, Nénikém, Márti nõvérem mindig valami mennyeivel rukkol elõ. Most ismét egy pogácsarecepttel lettem gazdagabb. De még milyennel. Élvezet falatozni a krémes, puha reszelt sajttal bevont falatokat.

Hozzávalók a tésztához kb. 2 tepsihez :

50 dkg liszt 
25 dkg margarin vagy vaj 
2 db tojássárgája + 1 db tojássárgája a kenéshez
3 dl tejföl 
ízlés szerint só. 

Hozzávalók a krémhez: 

2,5 dl tej
5 dkg liszt 
5 dkg reszelt sajt (ízlés szerint lehet füstölt vagy sima edami)
1 db tojás 
nagy csipet só 
6 dkg margarin 

Bevonáshoz: 
25 dkg sajt
 

- A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt és a sót. Nincs benne élesztõ, sem sütõpor ne ijedjetek meg ettõl. A tésztát alaposan összedolgozzuk és folpackkal lefedve 1 órán keresztül a hûtõben pihentetjük.

- Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát (maximum 0,5 cm). tetszõleges méretû kör alakú kiszúróval kivágjuk a pogácsákat és egy sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk ezeket. Szándékosan nem írtam darabszámot az elején. Ebbõl a mennyiségbõl egy kb. 3 cm-es szaggatóval összeragasztva 30-35 darab jött ki (kb. 70 darab pogácsa). 

- Lekenjük felvert tojássárgájával mindegyik pogácsát sütés elõtt és így aranybarnára sütjük azokat 180°C-on körülbelül 20 perc alatt. Figyeljétek sütés közben a tészta színét. Amikor olyan, mint a képen vegyétek ki bátran! Minden sütést kicsit a saját sütõnkre is kell sajnos módosítani, hisz kinél erõsebb, kinél pedig gyengébb ez az eszköz. Amikor elkészül a pogácsa, akkor vegyük ki a sütõbõl és hagyjuk teljesen kihûlni.

- Készítsük el a krémet. 2,5 dl tejet csomómentesre keverünk 5 dkg liszttel alacsony láng fölött. Tudjátok a jó öreg trükköt, ha mégis csomós lenne: elõ a botmixer és néhány másodperc alatt sima lesz az alapunk. Ezután adjunk hozzá 5 dkg reszelt sajtot, 1 db egész tojást, egy nagy csipet sót és folyamatos kevergetés mellett sûrû krémet fõzünk a fentiekbõl. A tûzrõl levéve beleforgatunk 6 dkg margarint a meleg krémbe és hagyjuk kihûlni. 

- Nem marad más hátra csak a töltés.  Két pogácsát kell venni. Az egyik sima oldalára kevés krémet kanalazunk (kb. egy evõkanál), rárakjuk a tetejét és enyhén összenyomjuk. Végül a reszelt sajtba forgatjuk a pogácsák oldalát. A krémhez szépen hozzátapad.

El kell mondanom, hogy ellenállhatatlan. Ha elõzõ nap sütitek meg, akkor egy tálcára pakoljátok szép sorba és folpackkal fedjétek le.





További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következõ oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/




                FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!

 Nyomtasd ki a bejegyzést!



Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2017/12/borz...

sponsored links

Keres?s