Borzas mákos kalács

2017-11-17

sponsored links













Most, hogy már vészes gyorsasággal közelednek az ünnepek, ideje elgondolkodni a diós és mákos sütiken (is). Bevallom, én nem rajongok az ünnepi asztal "kötelezõ", darabjaiért, a bejgliért és a zserbóért sem. A bejgli nekem túl tömör, hagyománytiszteletbõl 1-2 szeletet megkóstolok és azzal én  ki is tartok a következõ karácsonyig, a zserbót pedig sohasem szerettem. Sokkal inkább kedvelem ilyenkor is a könnyedebb, kelt tésztás édességeket, mint a kalács. Már nem bírtam karácsonyig várni, így ma készült egy gazdagon mákos változat, aminek az érdekessége, hogy a tetejét vajas-lisztes morzsával kell megszórni és még cukormáz is kerül rá. Nem annyira könnyed a tésztája, mint egy hagyományos kalácsé, de azért fõleg langymelegen nagyon eteti magát.       

Borzas mákos kalács

Hozzávalók:

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1,25 dl langyos tej
  • 4 dkg friss élesztõ
  • 1 tojás
  • 7-8 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só

töltelék:

  • 1,25 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg darált mandula
  • 7-8 dkg mazsola (elhagyható)

morzsás réteg a tészta tetejére:

  • 10 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 7-8 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só

cukormáz:

  • 15 dk porcukor
  • 4 ek hideg víz

Elkészítése:

  1. Meglangyosítjuk a tejet, elkeverjük benne az olvasztott vajat, belemorzsoljuk az élesztõt, kevergetve feloldjuk.
  2. A lisztet összekeverjük a csipetnyi sóval, cukrokkal, hozzáadjuk a tojást és az élesztõs keveréket, összedolgozzuk. (ha nagyon kemény lenne a tészta kevés tejet öntsünk még hozzá)
  3. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 40-45 percig kelesztjük. 
  4. Közben elkészítjük a tölteléket: a tejet felforraljuk. lehúzzuk a tûzrõl, összekeverjük a darált mákkal és mandulával, cukrokkal, mazsolával. majd hûlni hagyjuk.
  5. A morzsás réteghez a lisztet csipet sóval, cukrokkal és a feldarabolt vajjal morzsalékosra dolgozzuk.
  6. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 34 x 24 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  7. Közepére 12 cm-es csíkban felkenjük a máktölteléket, majd a tészta két hosszanti oldalát középre behajtjuk.
  8. A kalács tetejét megszórjuk a tésztamorzsával, kicsit rányomkodjuk.
  9. Elõmelegített 180°C-os sütõben kb 40 percig sütjük (sütõfüggõ, de amikor kicsit színesedni kezd a teteje mérsékeljük alatta a tüzet!)
  10. A cukormázhoz a porcukrot összekeverjük a hideg vízzel, majd a kalács tetejét megcsorgatjuk vele, száradni hagyjuk.








Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s