Borzas mákos kalács
sponsored links
Most, hogy már vészes gyorsasággal közelednek az ünnepek, ideje elgondolkodni a diós és mákos sütiken (is). Bevallom, én nem rajongok az ünnepi asztal "kötelezõ", darabjaiért, a bejgliért és a zserbóért sem. A bejgli nekem túl tömör, hagyománytiszteletbõl 1-2 szeletet megkóstolok és azzal én ki is tartok a következõ karácsonyig, a zserbót pedig sohasem szerettem. Sokkal inkább kedvelem ilyenkor is a könnyedebb, kelt tésztás édességeket, mint a kalács. Már nem bírtam karácsonyig várni, így ma készült egy gazdagon mákos változat, aminek az érdekessége, hogy a tetejét vajas-lisztes morzsával kell megszórni és még cukormáz is kerül rá. Nem annyira könnyed a tésztája, mint egy hagyományos kalácsé, de azért fõleg langymelegen nagyon eteti magát.
Borzas mákos kalács
Hozzávalók:
tészta:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1,25 dl langyos tej
- 4 dkg friss élesztõ
- 1 tojás
- 7-8 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
töltelék:
- 1,25 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 20 dkg darált mák
- 5 dkg darált mandula
- 7-8 dkg mazsola (elhagyható)
morzsás réteg a tészta tetejére:
- 10 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 7-8 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
cukormáz:
- 15 dk porcukor
- 4 ek hideg víz
Elkészítése:
- Meglangyosítjuk a tejet, elkeverjük benne az olvasztott vajat, belemorzsoljuk az élesztõt, kevergetve feloldjuk.
- A lisztet összekeverjük a csipetnyi sóval, cukrokkal, hozzáadjuk a tojást és az élesztõs keveréket, összedolgozzuk. (ha nagyon kemény lenne a tészta kevés tejet öntsünk még hozzá)
- A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 40-45 percig kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: a tejet felforraljuk. lehúzzuk a tûzrõl, összekeverjük a darált mákkal és mandulával, cukrokkal, mazsolával. majd hûlni hagyjuk.
- A morzsás réteghez a lisztet csipet sóval, cukrokkal és a feldarabolt vajjal morzsalékosra dolgozzuk.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 34 x 24 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- Közepére 12 cm-es csíkban felkenjük a máktölteléket, majd a tészta két hosszanti oldalát középre behajtjuk.
- A kalács tetejét megszórjuk a tésztamorzsával, kicsit rányomkodjuk.
- Elõmelegített 180°C-os sütõben kb 40 percig sütjük (sütõfüggõ, de amikor kicsit színesedni kezd a teteje mérsékeljük alatta a tüzet!)
- A cukormázhoz a porcukrot összekeverjük a hideg vízzel, majd a kalács tetejét megcsorgatjuk vele, száradni hagyjuk.