BORZAS BRIÓS
sponsored links
Vasárnap van...reggel. Még alszik a város. Én meg már fent vagyok. Nem meglepõ. Koránkelõ vagyok... Jó hallani a madarak csicsergését, látni a nap kelõ sugarait. Megnyugtat. És megnyugtat még a puha kelt tészta dagasztása is. Szeretem csinálni. Ma reggel briós készült. Fahéjjal és jégcukorral. Finom.
Hozzávalók: 50 dkg sima liszt, 4 dkg élesztõ, 3 evõkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 3-4 dl langyos tej, 2 evõkanál olaj. Továbbá: 10 dkg olvasztott vaj, 2 evõkanál keserû kakaópor, 2 evõkanál porcukor,1 kávéskanál fahéj, 2 evõkanál porcukor, a lekenéshez 1 tojás sárgája.
A tészta hozzávalóiból, a szokásos módon, kelt tésztát dagasztunk. Ehhez, az élesztõt felfuttatjuk kb. 1 dl cukros-langyos tejben, majd mindent hozzáadva, közepesen lágy tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk, liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapon lazán átgyúrjuk a tésztát, majd elosztjuk 10 részre. Mindegyik tésztadarabot kisodorjuk egy kb. 50 cm-es rúddá, majd ferdén apró vágásokat ejtünk végig a hosszán. Csiga alakban feltekerjük õket, majd áttesszük a kész briósokat egy sütõpapírral bélelt tepsire.
A briósok felületét megkenjük a tojássárgájával, majd tetszés szerint, fahéjas cukorral vagy jégcukorral szórjuk meg.
A briósok felületét megkenjük a tojássárgájával, majd tetszés szerint, fahéjas cukorral vagy jégcukorral szórjuk meg.