Borsópüré kolompér gombóccal
sponsored links
Pár héttel ezelõtt, talán az elsõ napsütötte hétvégén, igazi tavaszváró ételt fõztünk, amit ráadásul böjt idején is nyugodtan lehet fogyasztani. Ha igazán komolyan veszitek a húsvétig tartó megszorításokat, a szalonnát nyugodtan hagyjátok el, bár ...
A címhez azonban még egy kis magyarázat is tartozik, pontosabban van egy szó, amit sokan nem ismerhettek. A kolompér nem más, mint a burgonya régies elnevezése. Gasztrotörténeti forrásokban a kolompér gombóc említésekor kétféle leírással is találkoztam. Az egyik esetben a gombóc belsejébe pirított kenyérkockát is helyeznek, máshol viszont elmaradt ez. Dobos kockázott zsemlyét említ, a burgonyát süti és nem fõzi, s így az egészet már "polgáriként" írja le.
Szükséges hozzá:
15 dkg füstölt kolozsvári szalonna,
50 dkg burgonya,
40 dkg zöldborsó,
só, bors, szerecsendió,
1 tojás, 2 ek. vaj,
15 dkg liszt ...