Borsóleves - borsót hogyan a picúrnak? 7+

2014-03-25

sponsored links


Eleinte, ahogy a hozzátáplálást kezdtük a kis Mazsola állandóan kunyerált a levesembõl, sokszor abból ette ki a darabokat. Egyszerû volt a dolog, csak úgy kellett készítenem, hogy Õ is megehesse. Manapság muszáj vagyok turmixolni. Ha pl. 2 kis tésztát talál a pépes bolti babakajában, képes kiköpködni az egészet... Pedig azóta kétszer annyi idõs. Egyébként eleszegeti az édesköményt is magában, meg a kenyeret, néha a répát, kápia paprika darabot, almát. Tehát nem a darabos kajával van baja. Mindegy no, ha azt akarom, hogy egyen, igazodom. (mértékkel)
A borsóleves kezdetek óta a kedvencei közé tartozik. Most, hogy egy éves elmúlt, tojásos galuskával is csinálhatjuk, de ha kisebb manócskáról van szó, vagy vegán családról, egyszerû zabgaluska kerülhet levesbetétként az ételbe.

Hozzávalók:
a leveshez:
1/2 kg zöldborsó
3 szál répa
3 szál petrezselyem gyökér
1 kisebb zeller
1 pici fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk kókuszzsír
1 csipet majoránna, õrölt kömény

víz

a galuskához:
1 tojás                              vagy             1 ek zabliszt
pár kanál tk liszt                                   1 ek tk liszt
1 tk vegamix                                         1 tk vegamix
csipet só                                               csipet só
                                                            víz

A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, a zellert nagyobb darabokban hagyjuk. A kókuszzsíron picit megfuttatjuk õket, majd adunk hozzá pár kanál vizet. Beleöntjük a borsót is (a nagyrédeieknek van most bababarát terméke, ha nem elérhetõ a bio, vagy nincs házi. A Sp*rban mindig van.). Lassú tûzön hagyjuk puhulni a zöldségeket. (finomabb lesz így) Közben megpucoljuk a hagymákat, azt is beledobjuk, és hozzáadjuk a fûszereket. 
A baba miatt fõzhetünk bele 1-2 szemkrumplit is. A vizet egy darabig utánapótoljuk, majd felengedjük annyival, hogy éppen ellepje. 
A galuskához a tészta hozzávalóit egy villával eldolgozzuk. A vegán galuskához adhatunk kevés õrölt lenmagot is. Ez a fajta tészta lassabban fõ meg. Amikor a zöldségek majdnem megfõttek, beleszaggatjuk a galuska tésztát. Együtt fõzzük.

A babának, mikor elkészült, kiveszünk nagyobb darab zöldségeket, villával összepasszírozzuk, vagy botmixerrel is dolgozhatunk.
A borsót egy kis szûrõbe tesszük, amin átpasszírozzuk, és úgy adjuk a többi zöldségféléhez. Így a borsó héja nem bántja a pocakot. (Amúgy sem lehet normálisan összemixelni, nem megy szét a legjobb géppel sem igazán.)
Ha már nagyobb, keverhetünk bele 1 kk biotejfölt, vagy összefõzhetjük 1 tk darált kesudióval. Tehetünk a galuskából is mellé 1-2 darabot.
Ha "hizlalni" akarjuk a picit, egy ek. tökmagolajjal összekeverhetjük a papit, szívesen megeszik a babák.



Folytats a blogon ... biobrigi.blogspot.com/2014/03/borsole...

sponsored links

Keres?s