Borsos tokány galambmellbõl
sponsored links
Szüleimnél megvolt az idei elsõ galambritkítás, aminek a galambok biztos nem örültek annyira, mint mi. Mert mi 8 csodálatos felpucolt galambot kaptunk, köszönet érte drága gondoskodó Szüleimnek. Azon gondolkodtam, mit készítsek a galambok mellébõl, mert az annyira szálas, fõleg, hogy ezek a galambok már nem fiókák voltak, hanem kissé éltesebb korúak. Végül az jutott eszembe, hogy borsos tokányt fogok belõlük készíteni, mert a galambmell majdnem olyan állagú, mint a marhahús. Színe sötét vörös, és olyan szálas, mint a marha lapocka. A melleket így szépen kivágtam a galambokból, lebõröztem és a lehetõ legvékonyabbra szeltem rostjaira merõlegesen. 60 dkg csodás szeletelt galambmell filét kaptam így. A galambok többi alkatrészébõl egy isteni, jó "erõs" galamblevest fõztem zöldségekkel, zöldpaprikával és petrezselyemzölddel (utóbbiak a mélyhûtõbõl kerültek a bele), de még gyorsfõzõ fedõvel is 1 és 1/4 órát fõtt, utána engedtem ki a gõzt a fazékból és - miután a húsokat meg a zöldségeket nagy tálra szedtem -, szûrtem a levest a külön, sós vízben megfõzött eperlevél tésztára.
a felszeletelt galambmellek |
A borsos tokány hozzávalói:
3-4 evõkanál olaj, 1 hatalmas fej hagyma negyedelés után felszeletelve, 8 galamb melle (60 dkg) csíkokra vágva, só és ételízesítõ ízlés szerint, jó sok õrölt bors, 3-4 dl víz, 1 evõkanál rétes liszt, még kevés víz
A felszeletelt hagymát üvegesre dinszteltem az olajon, majd ráraktam a galambmell szeleteket és addig sütöttem, míg elvesztette élénk vörös színét. Akkor fûszereztem sóval, ételízesítõvel, õrölt borssal és felengedtem 3-4 dl vízzel, hogy puhuljon. Kb. másfél óra fõzés után, amikor már puha volt, leszórtam liszttel, és öntöttem hozzá még egy kevés vizet, hogy szép szaftja legyen a borsos tokánynak. Még pici borssal fûszereztem és krumplipürével tálaltam. A kitálalt ételrõl sajnos elfelejtettem fényképet készíteni. Izgultam, hogy mit szól hozzá a család. Én úgy éreztem, hogy errõl a borsos tokányról nem lehet megmondani, hogy galambhúsból készült, és a család többi tagja is osztotta a véleményemet. Örültem, mert mindenkinek nagyon ízlett ez a "hamis" borsos tokány.