Borscs marhahússal

2018-05-26

sponsored links


Szóval...a múlt hónap végén Gyulán töltöttünk egy pár
igen szép/igen jó napot...nem mellékesen, a városban
éppen pálinkafesztivál zajlott, amin (jó)elõre megfontolt
szándékkal voltunk mi is jelen. ;)))
Lett ott nekünk anno egy kedvenc éttermünk
(tudjátok, ahol fehér kesztyûben szolgálják fel
a vacsorát :), ahol is a Kamaszunk
(aki igen jó érzékkel választ étlapról, már kis korától)
borscs levest kért (állítólag a múltkori
fõztöm is ízlett neki).
Na de ez, valami mennyország volt, még ahhoz képest
is, mondjuk sokkal több minden is volt benne 
-egy kanállal engedett kóstolni, azt is csak azért,
mert megígértette velem, hogy itthon rekonstruálom
a levest, azt meg ugye,
hogy tudjam úgy, hogy nem kóstoltam ezt? ;)))
Hozzávalók:
-50-60 dkg marhahúshoz
-2 közepes vöröshagyma, vagy (ilyenkor inkább) 2 csomag újhagyma
-4 nagyobb gerezd fokhagyma
-1 kis fej (új) fejeskáposzta
-4 közepes méretû (új) krumpli
-4 közepes, vagy 2 nagyobb cékla
-4 db sárgarépa
-4 db petrezselyem gyökér
-1 kisebb fej karalábé
-1 kisebb darab zellergumó
-1 csokor kapor (friss legyen) + még egy, tálaláskor a tányérokba
-4 kis babérlevél
-1 kis zöld paprika (ez a végén kikerül majd a levesbõl)
-7 dl Passata (paradicsompüré)
-só
-frissen darált bors
-csemege paprika
-ízvarázs
-pár kanál cukor, vagy édesítõ (ez kell, muszáj a paradicsom miatt!)
-zsír, olaj, vagy ki, mit szeret (ha hús van a levesben, akkor zsír az alap, ha csak zöldség, akkor olaj)
+ tejföl, szintén a tálaláshoz

Kezdem a sort a marhahússal, csak mert ennek idõ kell,
mire teljesen megpuhul-nem is kevés.
Tehát innen már kikövetkeztethetõ, hogy ez most
nem egy fél órás recept lesz. :)))
Kevés zsiradékon dinsztelni kezdem az összekarikázott
újhagymákat. Közben a húst mosom, vékony szeletekre,
majd ezeket 2-3 darabkára vágom, rákerül a hagymára,
kicsit sózom és barnulásig átsütöm.
(Állítólag az autentikus recept (levesben) fõtt húst ír hozzá,
de szerintem így is nagyon kiváló a végeredmény. ;)
Ezután kerül rá bors, egy kis ízvarázs, a felszeletelt
fokhagyma, a babérlevél, a zeller, a paprika és
annyi víz, amennyi éppen ellepi
-a teljes fõzési idõ akár 1,5 óra is lehet.
A pörkölt fedõ alatt készül, de a vizet (mint a pörköltek
esetében) többször, kis adagokban öntöm a húsra,
mindig megvárva, amíg az elõzõ adag elfõ.
Amíg a hús puhulódik, addig bõven sok idõnk van
elõkészíteni a zöldségeket: a céklát most készen vettem
(megfõzve, bezacskózva), tehát ezt csak szeletelni kell,
a káposztát vékony csíkokra vágom,
a zöldségeket megfosztom a burkolatuktól, mosom,
majd szeletelem ezeket is, mégpedig viszonylag
nagyobb, rusztikusabb darabokra (szerintem így még
a szemnek is sokkal szebb látvány :).

Ha a hús már szinte tökéletesen puha, akkor kerülnek
bele a zöldségek, a káposzta, a cékla,

a krumpli, a paradicsompüré, majd a víz
(amennyi levest nagyjából gondolok...ez most egy
9 literes fazékkal készült, ami jó 2/3 részig volt a végére)
és a cukor + só, bors és...és...és a friss kapor.
Tehát kóstolni, kóstolni, kóstolni, addig, amíg
el nem érjük a már szinte tökéletesen ugyanolyan ízt,
amit igazándiból csak a Gyermekünk ismer! :)))))
Tálalásnál tejfölt és még több friss kaprot kínálok mellé.
Ui.: a nem kis mennyiségnyi leves 2 nap alatt tûnt el a fazékból,
majd miután megkérdeztem, hogy most hétvégére mit fõzzek,
szerintetek mi volt a válasz? Ugyanezt!
ááááááááá
:))))))))))
 

Folytats a blogon ... https://csontnelkul.blogspot.com/2018...

sponsored links

Keres?s