Borscs
sponsored links
Legyen fõtt, vagy nyers étel, a cékla
színt hoz az ételekbe. Sõt, az ízletes
répaféle számos különbözõ módon
elkészíthetõ és biztosítja a szervezet
számára a szükséges B-vitamint és a
folsavat-mi egy pár napja ivólé
répaféle számos különbözõ módon
elkészíthetõ és biztosítja a szervezet
számára a szükséges B-vitamint és a
folsavat-mi egy pár napja ivólé
formájában fogyasztjuk. :)
Hozzávalók egy 4 literes lábashoz:
-0,5 kg cékla
-2 szál póréhagyma fehér része
-3 db közepes sárgarépa
-0,5 kg fejes káposzta
-0,5 kg krumpli
-2 közepes fej vörös-, lila-, vagy sonkahagyma
-kevés zsiradék
-2 ek fehér balzsamecet (vagy valamilyen enyhe ecet)
-1,5-2 liter zöldség alaplé
-só
-frissen darált bors
-cukor, vagy valamilyen édesítõ
-1 kk õrölt kömény
+tejföl (jó fajta, sûrû)
-1 kk õrölt kömény
+tejföl (jó fajta, sûrû)
A gyorsabb munka/haladás/végeredmény érdekében
pucoljuk meg és készítsük össze a hozzávalókat,
valamint a fûszereket a kezünk ügyébe
A felaprított vöröshagymát kevés olajon dinsztelni
kezdem, majd amikor már áttetszõ, belekerül
a szeletelt fokhagyma, a karikára vágott póré,
az egészen apróra vágott zeller, a kockára vágott sárgarépa,
krumpli, a vékonyra szeletelt káposzta és végül cékla
-így, szépen sorjában. :)
1-2 percig átforgatom ezeket-ekkor kerül rá a cukor is
az egészen apróra vágott zeller, a kockára vágott sárgarépa,
krumpli, a vékonyra szeletelt káposzta és végül cékla
-így, szépen sorjában. :)
1-2 percig átforgatom ezeket-ekkor kerül rá a cukor is
(amitõl szépen meg fognak karamellizálódni
Tehát a zöldségeket felöntöm a leves alappal,
fûszerezem és kb. 15-20 perc alatt készre fõzöm.
Az ecet csak a legvégén fog a levesbe kerülni, kóstolok
még, ízesítek, ha szükséges, majd miután tányérokba
még, ízesítek, ha szükséges, majd miután tányérokba
szedtem a levest, mindegyik tetejére kerül egy
kis tejföl.
A színe pedig senkit ne riasszon el (nagyjából olyan,
mint a paradicsomlevesünk), valami egészen frenetikus
íze van! ;)
mint a paradicsomlevesünk), valami egészen frenetikus
íze van! ;)
Ui.: ha a céklát elõtte sütõben megsütjük,
akkor lesz a legbombasztikusabb a levesünk!