Bors & vaníliamánia -interjú Jean-Marc Notelet fûszermesterrel
sponsored links
"Mindig is úgy gondoltam, hogy a történelem és a konyhamûvészet szorosan és kölcsönösen összefügg egymással. Minden egyes alapanyag mögött történetek húzódnak meg, hol tragikusak, hol váratlanok, gyakran lenyûgözõek. A fûszerek iránt már régóta szenvedélyesen rajongok. Számomra a fûszer mindig egy-egy utazás legjobb apropója, ami azonnal felébreszti az érzékeimet. Illatok, ízek, textúrák, formák, szagok, színek. Micsoda sivár, fekete-fehér világban élnénk ezek nélkül!
Azt hiszem, nagyon szívesen éltem volna abban a csodálatos korban, amikor a fûszerkereskedelem határozta meg a gazdasági viszonyokat. A fûszerek szárazföldön, vagy tengeren érkeztek a kikötõkbe: a keletiek Alexandriából, Tir-bõl, Akkóból és Limassoból, a keralai bors és a szumák Levantéból, kardamom, kasszia, szenna. Cukor, ópium. Szívesen lettem volna szemtanúja, amikor Franciaországban megadóztatták a fahéjat, mivel az királyi privilégiumnak számított. Boldogan fedeztem volna fel a parfümipar által használt értékes és nagyrabecsült alapanyagokat ...