Bors
sponsored links
SZĂRMAZĂSA:
A bors India monszunerdĂ”iben Ă”shonos. BorstermelĂ” orszĂĄgok India, Indonézia, Malajzia és BrazĂlia.
LEĂRĂSA:
A bors egy örökzöld kĂșszĂłnövény fĂŒzért alkotĂł csonthéjas bogyĂłtermése. A borscserje vadon 9 méteresre is megnĂ”het, nagyĂŒzemi termelésben csak 4 méteresre hagyjĂĄk. 8. évben éri el a termĂ”kort. EttĂ”l kezdve 20 éven keresztĂŒl lehet rĂłla szĂŒretelni. TorzsszerĂ» virĂĄgzatĂĄbĂłl fejlĂ”dnek ki a termésfĂŒzérek. ÉrettségtĂ”l fĂŒggĂ”en zöldek vagy vörösek. A bors csĂpĂ”sségét a piperin nevĂ» alkaloidja adja, mely fĂ”leg a termésfal középsĂ” rétegében halmozĂłdik fel.
ÉRDEKESSÉG:
A konyhasĂł utĂĄn az egyik legkedveltebb fĂ»szer. ManapsĂĄg olcsĂłn lehet beszerezni, de ez nem volt mindig Ăgy. A középkorban a bors az arany ĂĄrĂĄval vetekedett. MĂĄr az Ăłkori görögök is hasznĂĄltĂĄk emésztés serkentésére. A rĂłmaiak nagy becsben tartottĂĄk. Csak a jĂłmĂłdĂșak fĂ»szerezhettek vele. Az Ăłkori RĂłmĂĄban "borszsĂĄkoknak" nevezték a fĂ»szerkereskedĂ”ket, akik borsos ĂĄrainak köszönhették gazdagsĂĄgukat.
AROMA:
Szinte alig van illata. Borsos ĂzĂ», ezalatt csĂpĂ”s, enyhén ...