Borparfé málnával
sponsored links
Egy ideje nem igazán kívánjuk se a fagyit, se a jégkrémet, pedig a krémes típusúak a kedvenceink, és korábban futószalagon gyártottam. Tavaly már alig készítettem, idén pedig meg csak most eszméltem, hogy a fagyi is opció, ha édességre vágyunk. Sõt, igazából ebben az évszakban ez kellene, hogy legyen a fõ édességbeviteli forrás annál is inkább, mert hûsít és nem kell a forró sütõ elõtt szenvednünk, ha édességre vágyunk. Mondjuk számomra már nem oszt, nem szoroz, ha a nagy kánikulában még plusz 5 fokkal megtoldom az amúgy is magas hõmérsékletet. :D Legfeljebb a konyhai munkavégzés lehet fárasztóbb hõség idején, amikor valóban okosabb lenne, ha nem mozognánk túl sokat mindenféle habveréssel és keverés-kavarással, hanem helyette csak a jó hideg fagyit/jégkrémet kanalazgatnánk. :) Persze a házilagosan készült jégkrémet is meg kell valakinek csinálnia, így a keverés-kavarás mozzanata megmarad, de legalább nem kell sütni, csak pár óra múlva megenni. :)
Most ezt a fõzött krémmel dúsított változatot készítettem, mert eszembe jutott, hogy egy idõben ilyen típusú jégkrémeket is csináltam, és nagyon szerettük. Mivel volt egy üveg 2 éve felbontatlanul álló édes borom, úgy gondoltam, itt a jó alkalom, hogy végre megszellõztessem. A szellõztetés eredményeként rádöbbentem, hogy ez bizony egy nagyon finom fajta bor, nem is kéne mindet különbözõ desszertekbe elhasználnom, sokkal inkább azok mellé elkortyolgathatnánk a Kutyafüllel. Alig vártam, hogy hazaérjen, és elújságoljam neki, micsoda finomságot pakolgattam én 2 éven át ide-oda anélkül, hogy felbontásra érdemesnek tartottam volna. :D Miután õ is megkóstolta, közölte, hogy vétek édességekbe pazarolni. :D
És ha már a bor ilyen dicséretben részesült a fenti sorok által, akkor maga a parfé is megérdemli a tömjénezést, mert igen finomra sikeredett. A bor kellemesen érezhetõ. :)
Most ezt a fõzött krémmel dúsított változatot készítettem, mert eszembe jutott, hogy egy idõben ilyen típusú jégkrémeket is csináltam, és nagyon szerettük. Mivel volt egy üveg 2 éve felbontatlanul álló édes borom, úgy gondoltam, itt a jó alkalom, hogy végre megszellõztessem. A szellõztetés eredményeként rádöbbentem, hogy ez bizony egy nagyon finom fajta bor, nem is kéne mindet különbözõ desszertekbe elhasználnom, sokkal inkább azok mellé elkortyolgathatnánk a Kutyafüllel. Alig vártam, hogy hazaérjen, és elújságoljam neki, micsoda finomságot pakolgattam én 2 éven át ide-oda anélkül, hogy felbontásra érdemesnek tartottam volna. :D Miután õ is megkóstolta, közölte, hogy vétek édességekbe pazarolni. :D
És ha már a bor ilyen dicséretben részesült a fenti sorok által, akkor maga a parfé is megérdemli a tömjénezést, mert igen finomra sikeredett. A bor kellemesen érezhetõ. :)
Parféhoz:
4 tojássárgája
8 dkg kristálycukor
1,2 dl édes fehérbor (pl. késõi szüretelésû Tokaji hárslevelû)
20 dkg mascarpone
15 dkg tejszínhab
7 dkg natúr joghurt
4 dkg porcukor
2 ek. frissen facsart citromlé
16 dkg málna
Tálaláshoz és a díszítéshez:
málnaszemek
citromfûlevélkék
elkészítés:
- A tojássárgákat a cukorral fém keverõtálba tesszük, robotgéppel kihabosítjuk, majd a tálat gõz fölé állítjuk, és a bort is hozzáadva, folyamatos keverés mellett, kis lángon sûrûsödésig fõzzük.
- Miután a krém kihûlt, elkeverjük a mascarponéval, a joghurttal, a porcukorral, a citromlével, és óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
- 4 db kis tálka formájú sütõformát vagy mûanyag müzlis tálkát kibélelünk folpackkal, elosztjuk bennük a krémalapot, majd körkörösen elrendezve, kissé belenyomkodjuk az alaposan megmosott, lecsepegtetett málnaszemeket. Folpackkal letakarva néhány órára vagy másnapig fagyasztóba tesszük.
- A parfékat tányérokra borítjuk, leemeljük róluk a formát, lehúzzuk a folpackot, és negyedórát szobahõmérsékleten hagyjuk.
- A szélüket körben és a tetejüket friss málnaszemekkel, ill. citromfûlevélkékkel díszítjük. Tálaljuk.
Az én tálkáim igazából teflon sütõformák, 11 cm átmérõjûek és 3,5 cm mélyek, az ûrtartalmuk 2 dl.
Tipp:
Aki nem kedveli a borral készült desszerteket, az készítse inkább szõlõlével.
Málna helyett ? stílusosan ? kimagozott szõlõszemeket is használhatunk. Bár imádom a málnát, utólag úgy éreztem, a szõlõ jobban illett volna a parféhoz, igaz, csak a bor miatt. :)
Málna helyett ? stílusosan ? kimagozott szõlõszemeket is használhatunk. Bár imádom a málnát, utólag úgy éreztem, a szõlõ jobban illett volna a parféhoz, igaz, csak a bor miatt. :)