Borjúpaprikás puliszkával
sponsored links
Borjúpaprikás puliszkával
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg borjúhús, 3 hagyma, 2 csapott evõkanál pirospaprika, 2-3 dl tejföl, 2 csapott evõkanál liszt, olaj vagy zsír, só, bors, babérlevél;
a puliszkához: 1-1,2 liter víz, 30-35 dkg kukoricaliszt vagy ?dara, 1,5 teáskanál só.
Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, és kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a pirospaprikát, elkavarjuk, felöntjük kevés vízzel, majd miután fölforrt, rádobjuk a falatnyi kockákra vágott húst, és elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, dobunk rá 2-3 babérlevelet, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és fedõ alatt, közepes lángon addig fõzzük, míg a hús meg nem puhul. Ha a folyadék elpárologna róla, mindig kevés forró vízzel pótoljuk, végül pedig zsírjára sütjük. Ekkor rászórjuk a lisztet, elkeverjük, felengedjük tetszés szerinti vízzel, és kavargatva jól kiforraljuk-besûrítjük. Végül a tejfölt elkeverjük kevés szósszal és az ételhez adjuk. Egyet-kettõt lobbantunk még rajta, és félrevesszük. Amíg a hús készül, megfõzzük a puliszkát is. A vizet fölforraljuk, megsózzuk, majd a lisztet egybõl a közepébe zuttyintjuk, és kis lángon hagyjuk fõni legalább 15-20 percig. Ekkor a levébõl kimerünk egy nagy csészényit, félretesszük, és a puliszkát elkezdjük fakanállal kavarni. Ha túl száraz lenne, a félretett lébõl egy-egy keveset visszaöntünk, és folyamatosan kavarjuk, mígnem az egész egy nagy gombóccá áll össze. Deszkára borítjuk, majd cérnával feldaraboljuk, és a paprikással kínáljuk bármilyen savanyúság vagy saláta kíséretében.
Megjegyzés: Erdélyben a különféle pörköltek és paprikások mellé a puliszka a hagyományos köret.