Borjú kávéval és kakaóval
sponsored links
Valahogy a hús ? kakaó kombó eddig elkerült, pedig sokszor hallottam már, hogy milyen jót tesz a húsnak a jó minõségû cukrozatlan kakaópor. Borjúra már régóta fájt a fogam, a meleg ellenére. Gyönyörû borjúlapockát vettem a Lehel piacon, de tényleg. A cuki, 32-es kolgét vigyorú hentessrác már csak hab volt a tortán. Még akkor is, ha úgy nézett rám a borjú ? kávé ? kakaó hallatán, mint aki minimum muszáj kabátot érdemelne.
És ha már a Nespresso volt olyan jó fej, hogy kicsit hosszabb idõre kölcsönözte a kávégépet kellõ mennyiségû patron kíséretében, naná, hogy a borjút is kávéval készítettem el. Na és kakaóval, mert a receptversenyes csodadobozban az is volt. Most az Arpeggio kávét választottam, mert ebben felfedezhetõ a kakaós íz is, ami szerény véleményem szerint eléggé jól passzol a borjúhoz. Fõleg, hogy egy kis kakaót is kevertem hozzá.
Nem mellesleg, ha július 31-ig szavaztok a Nespresso Coffee Challenge albumában a 10 blogger által elkészített finomság valamelyikére, jó eséllyel nyerhettek Nespresso U kévégépet. Én egy Rosabaya de Colombia kávéval készült kacsát villantottam.
Elõkészítés: kb. 15 perc
Sütési idõ: 2 ? 2,5 óra
Hozzávalók (étvágytól függõen 2 vagy 3 fõre):
a kávés borjúhoz:
70 dkg borjúlapocka
3 + 2 ek. olívaolaj
3 közepes fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
1 mk. egész római kömény
néhány nagy csipet durva õrlésû citrombors (kb. 1 csapott tk.)
1,5 dl száraz vörösbor
2 ? 2,5 dl víz (vagy marha/borjúalaplé)
2 ek. balzsamecet
2 adag Nespresso Arpeggio rövid kávé
1 ek. cukrozatlan kakaópor
1 kisebb ág friss kakukkfû
1 késhegyni cayenne bors
a körethez:
2 ? 3 csõ zsenge csemege kukorica
1 ek. olívaolaj
A sütõt elõmelegítettem 140 fokra, alsó felsõ üzemmódban.
A megmosott borjúlapockát kb. 3 centis kockákra vágtam, sóztam, finoman borsoztam citromborssal. Megpucoltam a hagymákat. A lilahagymákat kisebb cikkekre vágtam, a fokhagymákat vékonyra szeleteltem. Egy nagyobb, vastagabb aljú serpenyõt erõs lángon hevíteni kezdtem, majd beleöntöttem a 3 ek. olívaolajat, ami pillanatok alatt forró lett. Rádobtam a felkockázott borjút és erõs lángon, a serpenyõt rendszeresen rázogatva 4 ? 5 perc alatt átpirítottam. Vigyázat, fröcsköl(het)! A már megpirult húst slow cooker edénybe öntöttem, és a fedelével lefedtem, amíg megpirítottam a hús másik felét is. 2 ek. olívaolajat öntöttem a serpenyõbe, beletettem a maradék húst és újabb 4 ? 5 perc alatt azt is átpirítottam. A slow cooker-be szedtem a szafttal együtt és lefedtem. Lefõztem 2 adag Nespresso Arpeggio kávét, amibe 1 ek. cukrozatlan kakaóport szitáltam. Csomómentesre kevertem, hagytam kihûlni,
Közepesre mérsékeltem a lángot a serpenyõ alatt, beleszórtam 1 mk. egész római köményt és kb. fél perc alatt illatosra pirítottam. Felöntöttem 1 dl vörösborral, ami feloldotta a hús sütésekor keletkezett értékes pörcöket. Beledobtam a lilahagymát, a fokhagymát, enyhén sóztam, és 4 ? 5 percig sütöttem, amíg a hagymák kissé megbarnultak.
Amikor a hagymák világosbarnára sültek, az egészet a már lepirított húsra öntöttem. Hozzáadtam a babérlevelet, 2,5 dl vizet, a maradék fél dl vörösbort, a kakaóval elkevert kávét, a balzsamecetet és még egy nagy csipet citromborsot. Kóstoltam, és még egy kicsit sóztam, csak egy csipetnyivel. Lefedtem és bõ 2 órára a sütõbe tettem. Félidõben ellenõriztem, hogy kellõ mennyiségû folyadék van-e alatta. Ezen a ponton még pótolható, ha nem tûnik elég szaftosnak.
2 órányi fõzés után ellenõriztem a borjút. Miután készre puhult, a szaftja isteni sûrû és lágy lett, beleszórtam a friss kakukkfûleveleket, és hozzáadtam egy késhegynyi cayenne borsot. Alaposan összekevertem és a már kikapcsolt sütõben fedõ alatt melegen tartottam.
Nagyjából 20 perc alatt megfõztem a zsenge kukoricákat. Lecsöpögtettem, papírtörlõvel szárazra töröltem. Egy akkora serpenyõt, amiben a kukoricacsövek elférnek, hevíteni kezdtem a közepesnél kicsivel erõsebb lángon. Olívaolajat öntöttem bele, majd pár perc alatt világos aranybarnára sütöttem/grilleztem a kukoricákat.
Tálaláskor a borjú tetejére morzsoltam egy kevés kukoricát, még egy csipet friss kakukkfûvel díszítettem. Ha valaki jobban szereti, szeleteket vághat a kukoricacsõrõl, vagy eheti egyenesen a csõrõl is.
Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal
Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával
Kakaós-narancsos-mandulás madeleine
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával
És ha már a Nespresso volt olyan jó fej, hogy kicsit hosszabb idõre kölcsönözte a kávégépet kellõ mennyiségû patron kíséretében, naná, hogy a borjút is kávéval készítettem el. Na és kakaóval, mert a receptversenyes csodadobozban az is volt. Most az Arpeggio kávét választottam, mert ebben felfedezhetõ a kakaós íz is, ami szerény véleményem szerint eléggé jól passzol a borjúhoz. Fõleg, hogy egy kis kakaót is kevertem hozzá.
Nem mellesleg, ha július 31-ig szavaztok a Nespresso Coffee Challenge albumában a 10 blogger által elkészített finomság valamelyikére, jó eséllyel nyerhettek Nespresso U kévégépet. Én egy Rosabaya de Colombia kávéval készült kacsát villantottam.
Elõkészítés: kb. 15 perc
Sütési idõ: 2 ? 2,5 óra
Hozzávalók (étvágytól függõen 2 vagy 3 fõre):
a kávés borjúhoz:
70 dkg borjúlapocka
3 + 2 ek. olívaolaj
3 közepes fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
1 mk. egész római kömény
néhány nagy csipet durva õrlésû citrombors (kb. 1 csapott tk.)
1,5 dl száraz vörösbor
2 ? 2,5 dl víz (vagy marha/borjúalaplé)
2 ek. balzsamecet
2 adag Nespresso Arpeggio rövid kávé
1 ek. cukrozatlan kakaópor
1 kisebb ág friss kakukkfû
1 késhegyni cayenne bors
a körethez:
2 ? 3 csõ zsenge csemege kukorica
1 ek. olívaolaj
A sütõt elõmelegítettem 140 fokra, alsó felsõ üzemmódban.
A megmosott borjúlapockát kb. 3 centis kockákra vágtam, sóztam, finoman borsoztam citromborssal. Megpucoltam a hagymákat. A lilahagymákat kisebb cikkekre vágtam, a fokhagymákat vékonyra szeleteltem. Egy nagyobb, vastagabb aljú serpenyõt erõs lángon hevíteni kezdtem, majd beleöntöttem a 3 ek. olívaolajat, ami pillanatok alatt forró lett. Rádobtam a felkockázott borjút és erõs lángon, a serpenyõt rendszeresen rázogatva 4 ? 5 perc alatt átpirítottam. Vigyázat, fröcsköl(het)! A már megpirult húst slow cooker edénybe öntöttem, és a fedelével lefedtem, amíg megpirítottam a hús másik felét is. 2 ek. olívaolajat öntöttem a serpenyõbe, beletettem a maradék húst és újabb 4 ? 5 perc alatt azt is átpirítottam. A slow cooker-be szedtem a szafttal együtt és lefedtem. Lefõztem 2 adag Nespresso Arpeggio kávét, amibe 1 ek. cukrozatlan kakaóport szitáltam. Csomómentesre kevertem, hagytam kihûlni,
Közepesre mérsékeltem a lángot a serpenyõ alatt, beleszórtam 1 mk. egész római köményt és kb. fél perc alatt illatosra pirítottam. Felöntöttem 1 dl vörösborral, ami feloldotta a hús sütésekor keletkezett értékes pörcöket. Beledobtam a lilahagymát, a fokhagymát, enyhén sóztam, és 4 ? 5 percig sütöttem, amíg a hagymák kissé megbarnultak.
Amikor a hagymák világosbarnára sültek, az egészet a már lepirított húsra öntöttem. Hozzáadtam a babérlevelet, 2,5 dl vizet, a maradék fél dl vörösbort, a kakaóval elkevert kávét, a balzsamecetet és még egy nagy csipet citromborsot. Kóstoltam, és még egy kicsit sóztam, csak egy csipetnyivel. Lefedtem és bõ 2 órára a sütõbe tettem. Félidõben ellenõriztem, hogy kellõ mennyiségû folyadék van-e alatta. Ezen a ponton még pótolható, ha nem tûnik elég szaftosnak.
2 órányi fõzés után ellenõriztem a borjút. Miután készre puhult, a szaftja isteni sûrû és lágy lett, beleszórtam a friss kakukkfûleveleket, és hozzáadtam egy késhegynyi cayenne borsot. Alaposan összekevertem és a már kikapcsolt sütõben fedõ alatt melegen tartottam.
Nagyjából 20 perc alatt megfõztem a zsenge kukoricákat. Lecsöpögtettem, papírtörlõvel szárazra töröltem. Egy akkora serpenyõt, amiben a kukoricacsövek elférnek, hevíteni kezdtem a közepesnél kicsivel erõsebb lángon. Olívaolajat öntöttem bele, majd pár perc alatt világos aranybarnára sütöttem/grilleztem a kukoricákat.
Tálaláskor a borjú tetejére morzsoltam egy kevés kukoricát, még egy csipet friss kakukkfûvel díszítettem. Ha valaki jobban szereti, szeleteket vághat a kukoricacsõrõl, vagy eheti egyenesen a csõrõl is.
Innen is szemezgethettek
Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal
Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával
Kakaós-narancsos-mandulás madeleine
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával