Borjú cordon bleu, ha megadjuk a módját
sponsored links
Sokféle eredetmagyarázatot olvastam errõl az ételrõl. Ha jól értelmeztem, akkor a megalkotójának ítélt elismerésrõl (a korabeli mesterszakácsok elismeréséül szolgált a Cordon Bleu, azaz kék szalag, valahogyan úgy, mint manapság a Michelin csillag) kapta a nevét, vagy innen ragadt rá. Kék szalag - olyan elegánsan hangzik, éppúgy, mint az eredetinek feltételezett húsétel alapanyagai és elkészítési módja.
Miért is ne neveznék a pulykasonkával és trappistával töltött csirkemellet is cordon bleu-nek, ha nagyjából ugyanerre az ételre a polpetti elnevezést is szívesen ragasztják rá. Szerintem hívhatnánk egyszerûen sajttal és sonkával göngyölt csirkemellnek, rántva.
Ugyanis szerintem a jelzett étel különlegességét a felhasznált alapanyagok összhangja adja. Az erõteljes ízû sajt, - az én olvasatomban sertéstõl származó - nemes sonka, és egy hozzáillõ hús alapanyag. Karaj cordon bleu-höz például én ...