Borbolyalik?r
sponsored links
A s?skaborboly?t Magyarorsz?gon a 16. sz?zadban kezdt?k el telep?teni a korabeli kertekbe, de vadon is el?fordul, b?r nem gyakori. ?Magost?l, mag n?lk?l is, m?zbe becsin?lva vagy egybet?rve ?s likt?riumnak megf?zve csemege gyan?nt eszik? ? ?rja M?tyus Istv?n orvos az 1700-as ?vek v?g?n megjelent k?nyv?ben. Nemcsak m?zben elt?ve, lekv?rnak, bornak, ecetnek, hanem citroml? helyett savany?t?nak is haszn?lt?k, illetve aszalva, ak?r ?gast?l lev?gva is eltett?k t?lire, amikor a szabadban m?r nem ?llt el. A s?skaborbolya (Berberis vulgaris) decemberre a legfinomabb. A cserje lombhullat?, ?gy most m?r lev?l n?lk?l d?szlenek a kb. 1 cm hossz?, h?rom millim?ter sz?les, ?l?nkpiros term?sek a t?sk?s bokrokon. Fel?nk, a Mecsekben nem ?l vadon, de az orsz?g ?szaki fel?ben ?rdemes vadon is keresni, b?r ?szint?n sz?lva, nem tudom mennyire gyakori. Meleg, d?lies hegyoldalak erdeiben ?l. A kertekben sz?nes level? d?szborboly?k is vannak. Azok m?s fajok, term?s?k keser? lehet, ami jelz?s, de ?ltal?ban azok fogyaszthat?s?g?r?l keveset lehet tudni. Fontos: A s?skaborbolya term?se ehet?, b?r van olyan forr?s, ami m?rt?kletes fogyaszt?sra figyelmeztet. K?rge viszont m?rgez?!Elk?sz?t?s: A lik?rt egyszer? m?don k?sz?tettem. A borbolyagy?m?lcs?t (friss ?s aszalt,ut?bbi v?s?rolt, magn?lk?li) vegyesen vodk?ba turmixoltam annyira, hogy darabos legyen, majd hagytam ?zni p?r napot, k?zben k?stoltam, nem keseredik-e a magokt?l. Azt?n reszelt citromh?jjal f?szereztem, ezzel is ?llt egy napot, majd lesz?rtem, der?tettem. nagyj?b?l a vodk?hoz viszony?tott negyed mennyis?g? v?zzel, van?li?s cukorral ?s feh?r krist?lycukorral cukorszirupot f?ztem (az ?dess?g ?zl?s k?rd?se), mikor langyosra h?lt, ?sszekevertem a gy?m?lcs?s vodk?val. Lehet m?g m?ssal is f?szerezni, ?s tal?n m?s gy?m?lccsel is, pl. csipkebogy?val is ?sszehozni. A sz?ne csod?s lett, ?s finom is. Savanyk?s-nem t?l ?desre k?sz?lt.