Bonbonos doboz csokiból
sponsored links
Egyedi és elegáns ajándék lehet anyák napjára egy csokiból készült bonbonos doboz saját készítésû bonbonokkal. Én most egy kisebb doboz készítését mutatom be, amelynek az elkészítéséhez egy desszertgyûrût használtam segítségnek.
A leírás eredetileg a Maminti art márciusi online kiadványában jelent meg, amely itt lapozgatható ingyenesen.
Hozzávalók:
- kb. 100 g étcsokoládé
- 30 g fehér csokoládé
- 1 tk. porrá õrölt liofilizált eper vagy málna (elhagyható)
Szükséges eszközök:
- írásvetítõ fólia
- habkártya
- ecset
Lemérjük a desszertgyûrû kerületét, és ezzel megegyezõ hosszúságú (nálam 23 cm), 3,5 cm vastag csíkot vágunk ki az írásvetítõ fóliából. Ez lesz majd a doboz oldala. A doboz aljához és a tetejéhez két akkora darabot vágunk ki az írásvetítõ fóliából, amelyeken kényelmesen elfér a desszertgyûrû. A kivágott fóliadarabokat kozmetikai vattapamaccsal áttöröljük, hogy ne maradjanak rajtuk ujjlenyomatok.
Elkészítjük a mintát a doboz oldalára és a tetejére. Ehhez a csíksablont a fóliacsíkra fektetjük, a kerek mintázósablont pedig az egyik négyzet alakú fóliadarabra fektetjük. A fehér csokoládét megolvasztjuk, színezhetjük porrá õrölt liofilizált eperrel vagy málnával, majd temperáljuk. Érdemes sûrûbbre olvadó csokoládét használni a minták készítéséhez. A temperált csokoládét a habkártya segítségével a csík alakú mintázósablonra kenjünk, lehúzzuk a felesleges csokoládét, majd óvatosan lehúzzuk a sablont a mintáról. Ezt megismételjük a kerek mintázósablonnal is.
Ezután elkészítjük a doboz tetejét és alját. Ehhez egy desszertgyûrût a kerek mintázósablonnal készített minta köré állítjuk, egy másik desszertgyûrût pedig az üres, négyzet alakú fóliadarabra helyezzük. Az étcsokoládé kétharmadát megolvasztjuk és temperáljuk, majd a desszertgyûrûkben óvatosan eloszlatunk kb. két-két evõkanálnyit, hogy kb. 3 mm vastag csokiréteget kapjunk. Az így készített csokoládékorongokat jó félórán keresztül hûtjük, majd óvatosan lehúzzuk róluk a desszertgyûrûket.
Jöhet a doboz oldala. A mintázott fóliacsíkot sütõpapírral letakart felületre fektetjük. A maradék étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. A fóliacsíkon elterítjük a temperált csokoládét, hogy egyenletesen fedje, majd késsel alávágunk, és tiszta felületre tesszük a csíkot. A maradék temperált csokoládéval egy ecset segítségével körbekenjük a doboz alját jó alaposan. Ekkor fogjuk a doboz oldalát, és az alj köré állítjuk, simítjuk. Belülrõl temperált csokiba mártott ecsettel kenjük át azt a pontot, ahol a doboz oldala illeszkedik. A csokoládét hagyjuk megdermedni, majd késsel levágjuk-lepattintjuk az esetleges kiálló csokoládé-részeket a doboz aljánál, és óvatosan lehúzzuk a fóliát a doboz oldaláról.
A dobozt tetszõleges bonbonokkal töltjük meg, majd ráillesztjük a tetejét.