Bonbonok a XIX. században

2011-12-08

sponsored links



A magyarországi cukrászok a XIX. század közepétõl kezdtek el csokoládékészítéssel foglalkozni. Magyarország legnagyobb csokoládégyárát Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester alapította 1868-ban Pesten. A kezdeti cukorkaüzemhez 1883-ban gõzüzemû csokoládégyárat épített, s ezzel meghonosította Magyarországon a nagyüzemi csokoládégyártást. Vevõi közé tartozott Kugler Henrik cukrászmester is, aki csokoládé mártómasszát vásárolt tõle. Miután a cukrászok kezdték megismerni a csokoládémassza fémformákban történõ formázását, megjelentek a piacon a különbözõ folyékony töltelékkel, gyümölccsel, likõrökkel készült csokoládé bonbonok. 

Kugler Henrik 1884-ben adta át cukrászdája vezetését Gerbeaud Emilnek. Az új tulajdonos tehetségét és vállalkozó kedvét az üzlet eredményekben gazdag múltja ösztönözte. A cukrászda választékát különleges, új termékekkel bõvítette. Mint chocolatier, azaz csokoládé-készítõ mester, õ honosította meg Magyarországon a macskanyelvet, a csokoládédrazsét és a konyakmeggyet.
A századfordulón kiadott cukrászati receptkönyvek ugyan tesznek említést a csokoládébonbonokról, de nem tartalmazzák a konyakos meggy receptjét, így feltételezhetõ, hogy a receptet mûhelytitokként kezelték. A konyakmeggy Gerbaud Emil halálát ...

Folytats a blogon ... reformkorikonyha.blogspot.com/2011/12...

sponsored links

Keres?s